Jabłkami usiane są stragany Kleparza krakowskiego. Jest niewiele osób, które jabłek nie lubią. Proponuję więc przepis na szybką i słodziutką tartę jabłkową. Jest to ciasto mocno aromatyczne i kruche, na które skusi się największy łasuch. Karmel cynamonowy podczas pieczenia może zwabić naszych sąsiadów na niezapowiedzianą wizytę :D Zapraszam ^^
* 150 gramów masła,
* 220 gramów mąki (1,5 szklanki),
* 110g cukru brązowego (pół szklanki)
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 1,5 łyżki zimnej wody,
Ponad to:
* 3 duże słodkie jabłka
* 50 gramów masła,
* 4 łyżki cukru,
* 2 łyżki cynamonu/przyprawy do piernika,
1. Składniki ciasta wkładamy do miski,
2. Zagniatamy ciasto,
3. Ciastem wylepiamy formę na tartę - pieczemy 12-15 minut w 190 stopniach (pamiętając by przez pierwsze 5 minut obciążyć środek ciasta),
4. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Do garnka należy włożyć wszystkie składniki karmelu - masło, cukier, cynamon,
5. Gotujemy do zgęstnienia - i studzimy,
6. Upieczoną tartę studzimy,
7. Nakładamy jabłka (obrane i ścięte w piórka),
8. Na jabłka nakładamy przestudzony karmel,
9. Pieczemy jeszcze 20 minut w 170 stopniach, SMACZNEGO :D
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wykonania lub w odwiedziny ^^
OdpowiedzUsuńAleż ona jest śliczna! :)
OdpowiedzUsuń