Krem kakaowo czekoladowy zrobiony ..... i co dalej ? Takie oto pytanie narodziło się 11 listopada w Bolozaurowej Jaskini. Jako że na każdy problem natury słodkiej mamy rozwiązanie, i tym razem gładko poszlo... Czekoladowa róża drożdżowa - to jest to! To ciasto które nie tylko jest pyszne i proste w wykonaniu, ale także efektowne. Polecam mamom dla swoich pociech. Proszę bardzo, oto przepis: (Zaznaczam że sposób zawijania ciasta jest podpatrzony, ale sam przepis - autorski).
Składniki na różę o średnicy 26 centymetrów:
Ciasto:
* 200 mililitrów mleka,
* 600 gramów mąki,
* 3 łyżki cukru,
* 60 gramów masła,
* 2 jajka,
* 10 gramów drożdży,
Masa:
Krem czekoladowy, który można zrobić według przepisu w dziel "kremy, dżemy i marmolady" na niniejszej stronie: http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/11/domowy-krem-czekoladowo-orzechowy.html
1. Robimy zaczyn - ciepłe mleko mieszamy ze 100 gramami mąki, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia,
2. Do zaczynu dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia,
3. Ciasto dzielimy na 4 równe części,
4. Pierwszą część wałkujemy (pod ciastem układamy blaszkę o średnicy 26 cm) i smarujemy kremem,
5. Nakładamy drugą warstwę i również smarujemy kremem (z trzecią warstwą postępujemy tak samo),
6. Ostatnią warstwę nakładamy na całość,
7. Ciasto okrawamy,
8. Na środku ciasta wyznaczamy szklanką okrąg i wycinamy od niego 16 promieni,
9. Zwijamy promienie według schematu - przekręcając raz w lewo raz w prawo,
10. Taki jest efekt po zwijaniu,
11. A taki jak zlepimy płatki. Na koniec smarujemy białkiem jaja kurzego,
12. pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. SMACZNEGO :)
Wygląda genialnie, rewelacyjnie jest zwinięte :)
OdpowiedzUsuńpróbowałam, jest pyszne!! :)
OdpowiedzUsuńDałam powidła śliwowe z czekoladą i oliwę z oliwek 2 łyżki,wyszło pulchniutkie,smaczniutkie.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń