czwartek, 28 maja 2015

Półsłodki deser naleśnikowy ze szpinakiem, fetą i serkiem India Apetina :)

I znowu słodko-wytrawne połączenie smaków. Tym razem na moim celowniku - ser feta Apetina i serek papaja i curry Apetiny. Dziś chciałem Wam zaproponować w związku z tym, ciekawy w smaku i wyglądzie deser z truskawkami. Jako bazę wykonałem naleśniki ze szpinakiem fetą i żurawiną. Do tego zrobiłem  oryginalny w smaku krem - nie bardzo słodki - ale wyśmienicie komponujący się z truskawkami. Deser weźmie udział w konkursie Apetina - więc trzymajcie kciuki. Jako, że czas przygotowania konkursowego dania ma wynieść 30 minut - nie ma co dłużej omawiać przepis - DO ROBOTY :D





Składniki na kilka deserków to:

Ciasto naleśnikowe: 

* 2 szklanki mąki,
* 2 szklanki mleka,
* 2 łyżki oleju,
* 2 jajka,
* garść żurawiny,
* 100 gramów serka Feta Apetina,
* 100 gramów świeżego szpinaku.

Krem:

* 200 gramów śmietanki 30%,
* 60 gramów serka papaja z curry Apetina,
* 150 gramów serka mascarpone,
* 3 łyżki cukru pudru.

* TRUSKAWKI :D





 1. W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta.


2. Blenderem miksujemy wszystko na jednolitą masę.


 3. Naleśniki smażymy klasycznie na patelni :)


 

4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek Apetina i mascarpone. Miksujemy jeszcze 3 minutki. Gotowy krem wkładamy do lodówki.


5. Kroimy truskawki.


6. Z przestudzonych naleśników wycinamy gwiazdki i listki


7. Deser wykonujemy w następujący sposób. Do nałożenia kremu używamy rękawa cukierniczego.





8. To wszystko kochani - teraz wystarczy cieszyć cię oryginalnym smakiem tego deseru :D




30 minut z Apetiną
"Czas na szpinak 5!"

2 komentarze:

  1. No poem Ci ze na takie nalesniki to bym nie wpadla . Przepis laduje w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Wypróbuj przepis koniecznie - bo smak jest nie do opisania (oczywiście na plus) :D

      Usuń

Drukuj przepis