I znowu słodko-wytrawne połączenie smaków. Tym razem na moim celowniku - ser feta Apetina i serek papaja i curry Apetiny. Dziś chciałem Wam zaproponować w związku z tym, ciekawy w smaku i wyglądzie deser z truskawkami. Jako bazę wykonałem naleśniki ze szpinakiem fetą i żurawiną. Do tego zrobiłem oryginalny w smaku krem - nie bardzo słodki - ale wyśmienicie komponujący się z truskawkami. Deser weźmie udział w konkursie Apetina - więc trzymajcie kciuki. Jako, że czas przygotowania konkursowego dania ma wynieść 30 minut - nie ma co dłużej omawiać przepis - DO ROBOTY :D
Składniki na kilka deserków to:
Ciasto naleśnikowe:
* 2 szklanki mąki,
* 2 szklanki mleka,
* 2 łyżki oleju,
* 2 jajka,
* garść żurawiny,
* 100 gramów serka Feta Apetina,
* 100 gramów świeżego szpinaku.
Krem:
* 200 gramów śmietanki 30%,
* 60 gramów serka papaja z curry Apetina,
* 150 gramów serka mascarpone,
* 3 łyżki cukru pudru.
* TRUSKAWKI :D
1. W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta.
2. Blenderem miksujemy wszystko na jednolitą masę.
3. Naleśniki smażymy klasycznie na patelni :)
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek Apetina i mascarpone. Miksujemy jeszcze 3 minutki. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
5. Kroimy truskawki.
6. Z przestudzonych naleśników wycinamy gwiazdki i listki
7. Deser wykonujemy w następujący sposób. Do nałożenia kremu używamy rękawa cukierniczego.
8. To wszystko kochani - teraz wystarczy cieszyć cię oryginalnym smakiem tego deseru :D
No poem Ci ze na takie nalesniki to bym nie wpadla . Przepis laduje w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Wypróbuj przepis koniecznie - bo smak jest nie do opisania (oczywiście na plus) :D
Usuń