sobota, 20 czerwca 2015

Kluski leniwe czyli kopytka z serem białym

Na specjalne zamówienie rodziców wykonałem leniwe kluski. Jest to przepis podstawowy - bez żadnych udziwnień. Kluski leniwe różnią się od kopytek tym że do ich przygotowania używa się sera białego.  Zapraszam do wykonania własnych kluseczek :)






Składniki na 20 sporych klusek:
* 250 gramów sera półtłustego,
* 300 gramów ziemniaków ugotowanych,
* 1 jajko,
* 180 gramów mąki pszennej,
* 1 łyżka płaska cukru,
* 1 cukier waniliowy,
* zmiksowane truskawki i serek do dekoracji.


1. Ser i ziemniaki dokładnie należy zmiksować blenderem. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.



2. Ciasto rolujemy w długi, cienki wałeczek. Kroimy go na kluseczki.


3. Kluski wrzucamy do gotującej się wody (ja wodę lekko solę). Gotujemy do chwili wynurzenia się klusek na powierzchni wody.


4. Podajemy ciepłe z dodatkami według uznania :) Smacznego



1 komentarz:

  1. Witam.Pierogi leniwe to:ser bialy,troszke maki i jajko. Kopytka to:ziemniaki ugotowane i poduszone,maka ziemniaczana i jajka.Nie mylic dwoch roznych rzeczy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis