poniedziałek, 22 czerwca 2015

Naleśniki z banana zrobione

Naleśniki bananowe to świetna alternatywa do typowo mącznych naleśników. Dzięki temu, że zrobione są między innymi z bananów, są słodziutkie i lekkie. Minimalny dodatek mąki ziemniaczanej potrzebny jest do prawidłowego procesu smażenia. Jeśli jesteś na diecie, lub jesteś diabetykiem - powinieneś wypróbować ten przepis. Dodatkowo nadziałem je serem białym z dodatkiem białka czekoladowego i polałem sosem z truskawek :) 





Składniki na 6-7 sztuk naleśników:
* 3 jajka, 213 kcal, 19g białka, 0,9g węglowodanów, 14g tłuszczu,
* pół szklanki mleka,59 kcal, 3,9g białka, 5,6g węglowodanów, 2,9g tłuszczu,
* pół szklanki wody,
* 2 łyżki budyniu bananowego bez cukru,171 kcal, 0,3g białka, 73g węglowodanów, 0,1g tłuszczu,
* 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,257 kcal, 0,5g białka, 62g węglowodanów, 0,2g tłuszczu,
* 150 gramów banana bez skórki.114 kcal, 1,2g białka, 28g węglowodanów, 0,4g tłuszczu,

 Na całość przypada: 814 kcal  - 24,9g białka, 169g węglowodanów, 18g tłuszczu, (liczę tylko naleśniki bo ich dotyczy przepis).

Składniki na przykładowe nadzienie:
*  300 gramów sera białego,
*  1 łyżka ksylitolu,
* 1 miarka białka czekoladowego.

Składniki na sos truskawkowy:
* 2 szklanki truskawek,
* 3 łyżki kaszy manny niegotowanej.




 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy blenderem. Odstawiamy na 10 minut.



2. Smażymy jak klasyczne naleśniki.


3. Składniki na masę serową miksujemy blenderem na jednolitą masę. Podobnie postępujemy ze składnikami na mus truskawkowy.


4. Zwijamy, zdobimy i jemyyyyy :D :D :D :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis