Gdybym kiedykolwiek miał napisać, że przepis na naleśniki może być trudny w wykonaniu - to piszę to tu i teraz. Jeśli jednak podejmiesz wyzwanie - cieszyć się będziesz mógł wyjątkowo delikatnymi, aksamitnymi naleśnikami. Ciasto jest naturalnie truskawkowe, a minimum mąki i moc otrębów, zapewniają mu odpowiednią gęstość. Po usmażeniu można przełożyć takie naleśniki serem białym zmiksowanym z truskawkami. Zapraszam więc do podjęcia wyzwania :)
Składniki na 8 naleśników:
* 400 gramów gęstego jogurtu naturalnego,
* 1,5 szklanki truskawek,
* 35 gramów budyniu śmietankowego,
* 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej,
* 2 kopiate łyżki maki ryżowej lub pszennej,
* 10 łyżek otrębów - ja użyłem gryczanych,
* 3 jajka.
Przykładowe nadzienie:
* 300 gramów serka chudego,
* szklanka truskawek,
* łyżka ksylitolu.
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem.
2. Smażymy jak klasyczne naleśniki - i tu pojawia się wyzwanie. Naleśniki są baaaardzo kruche - właściwie przewrócić je można podrzucając (innym sposobem jest bardzo trudno je przewrócić). Ale na pewno Ci się uda :) Po usmażeniu i wystudzeniu - smarujemy ulubionymi dodatkami.
3. Zawijamy naleśniki klasycznie bądź w kopertę - i jemy :D
Super pomysł, nigdy bym nie pomyślała zęby z takich składników i truskawek zrobić ciasto na naleśniki. Świetne są :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny sposób na ciasto naleśnikowe. :) Warto będzie spróbować :D
OdpowiedzUsuń