wtorek, 23 czerwca 2015

Ciasto marchewkowo bananowe

Na specjalne zamówienie amatora ciasta marchewkowego - postanowiłem takowe wykonać. Z powodu przejściowych problemów z piekarnikiem - musiałem dołożyć wszelkich starań by ciasto się udało. Oprócz mantry spisanej na starodawnym pergaminie i tańców plemiennych - postanowiłem użyć banana. Tak właśnie - to banan miał gwarantować, że wypiek się uda. Jego skład jest świetnym naturalnym "proszkiem do pieczenia". Dlatego też zapraszam do wypróbowania niezawodnego ciasta marchewkowego z bananem :)





Składniki na ciacho z blachy typu keksówka - 33 centymetry:
* 330 gramów mąki pszennej,
* 200 gramów oleju,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 200 gramów cukru trzcinowego,
* 250 gramów marchewki,
* 50 gramów pestek słonecznika,
* 150-200 gramów bananów obranych ze skórki,
* 3 duże jajka,
* 2 łyżki cynamonu.



 

1. Obraną marchewkę i banana, miksujemy blenderem na jednolitą masę.


2. Jajka ubijamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem  (około 2-3 minuty).


3. Dodajemy resztę składników i miksujemy krótko.


4. Ciasto przenosimy do brytfanki.


5. Pieczemy godzinkę w 170 stopniach.


 6. Gotowe ciasto studzimy, kroimy i jemy :D :D Smacznego


1 komentarz:

Drukuj przepis