sobota, 13 czerwca 2015

Futomaki z truskawkami, ogórkiem i paluszkami krabowymi - Sushi

Futomaki  są to grube rolki składające się z kilku składników owiniętego w cienką warstwę ryżu. Są  przygotowywane na macie bambusowej, która pomaga w formowaniu wałeczek. Po zwinięciu kroimy je na krążki grubości 1 -3 centymetrów, tak, aby były wygodne w jedzeniu. Jest to bardzo popularny rodzaj maki, szczególnie w japońskich i koreańskich domach.





Składniki na 15 - 20 futomaki:
* 1 szklanka ryżu białego (najlepszy specjalny do sushi),
* 1,5 szklanki wody,
* 3 łyżki octu ryżowego,
* 1 łyżeczka soli, 
* opakowanie arkuszy wodorostów nori - minimum 5 sztuk,
* ogórek szklarniowy,
* kilka sztuk truskawek,
* minimum 5 sztuk paluszków krabowych z ryby maślanej,
* serek biały śmietankowy,

* Pasta wasabi i sos sojowy :)


1. Ryż przepłukujemy pięciokrotnie zimną wodą. Następnie zalewamy go 1,5 szklanką wody posolonej 1 łyżeczką soli.


2. Ryż gotujemy pod przykryciem do chwili wygotowania się całej wody. Następnie dodajemy ocet ryżowy i całość porządnie mieszamy. Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i wkładamy pod kołdrę na 15 minut, aby "doszedł".


3. Na arkuszu nori, mokrymi rękami formujemy cienką warstwę ryżu ( ryż ma zajmować około połowy arkusza. Ryż smarujemy cienką warstwą serka. Na wierzch układamy ogórek pocięty w paski, skrojone truskawki i paluszki krabowe. Całość powoli zwijamy.


4. Gotowy wałeczek kroimy na plasterki o grubości 1-3 centymetry.


5. Podajemy z wasabi i sosem sojowym :) Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis