Truskawkowe szaleństwo trwa. Wszędzie ich pełno i są coraz tańsze,. Dodatkowo jako sam owoc są niezwykle zdrowe i niskokaloryczne. Dzisiaj polecam pyszne ciasto truskawkowe, które smakuje zarówno na ciepło z lodami jak i na zimno. Jest pyszne - jego żywotność szacuje na max. 16 godzin. Dość jednak gadania - Truskawkowe kruche ciasto z budyniem czas zrobić ^^
Składniki na ciasto robione w blasze o wymiarach 35x 22 cm:
Na CIASTO:
* 3 szklanki mąki pszennej,
* 250g schłodzonej margaryny,
* 6 żółtek,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 łyżki cukru,
* opcjonalnie aromat waniliowy,
Na PIANKĘ,
* 6 białek,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 1 duży cukier waniliowy,
* 2 budynie,
* 1/2 szklanki oleju (jakieś 120ml),
I około 0,5 kilograma truskawek lub innych owoców,
1. Podane składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu,
2. I zagniatamy ciasto,
3. Ciasto dzielimy na 3/5 i 2/5 (jak na zdjęciu) i dajemy do zamrażarki,
4. Teraz ścieramy na tarce większą część
5. I dociskamy do dna,
6. Pieczemy 20 - 25 minut w 190 stopniach i studzimy,
7. W między czasie ubijamy białka z odrobiną soli,
8. Dodajemy cukry,
9. I budynie,
10. Na końcu dodajemy powoli olej - cały czas miksując na pełnych obrotach,
11. Gotową masę wylewamy na kruchy blat i wyrównujemy,
12. Nakładamy dość gęsto truskawki - szerszą częścią do góry,
13. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta,
14. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni,
SMACZNEGO :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz