Podczas wykonywania bezowego tortu truskawkowego zostało mi dużo
żółtek. Takie marnotrawstwo? Oczywiście że nie - u mnie się nic nie marnuje. Ale
co można zrobić z żółtek co będzie cieszyć oko i podniebienie ? Proponuje
kruche ślimaczki. Są to niesamowicie maślane ciasteczka. Dzięki zastosowaniu
cukru waniliowego smakują wybornie. Ciasteczka są łatwe w wykonaniu i
stosunkowo mało pracochłonne. Jeśli więc masz nadmiar białek to świetny
sposób na ich wykorzystanie.
Składniki na około 20 ciasteczek:
*250g margaryny,
*6 żółtek,
*0,5 kilo mąki (ja użyłem 3 szklanki),
* ¾ szklanki cukru,
* torebka cukru waniliowego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 łyżki kakao
1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem kakao), wkładamy do miski,
2. Zagniatamy ciasto,
3. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, kroimy je na pół i do jednej
połowy dodajemy kakao,
4. Teraz zawijamy ciasta w woreczki i dajemy do lodówki na około 20
minut,
5. Po czasie potrzebnym do
schłodzenia ciasta, wyciągamy je i rozwałkowujemy na grubość około 7
milimetrów,
6. Ciasto białe smarujemy żółtkiem,
7. Nakładamy na nie ciasto ciemne i również smarujemy żółtkiem, a
następnie całość rolujemy,
8. Zrolowane ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godzin,
9. Po tym czasie ciasto kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki,
10. Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach,
11. Studzimy i jemy ^^
robiłam kiedyś takie, są proste do zrobienia i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń