Jest to przepis, który już publikowałem na facebooku. Czas jednak umieścić go ponownie i to tu na blogu. Dlaczego ? bo warto ^^
Jeden z indyjskich przysmaków to kasza pozyskiwana z palmy Sagowej - tu znane jako sago seed u nas też dostępne jako tapioka. Ma wiele zastosowań, ale ja przedstawie wyjątkowo orzeźwiające jej
przygotowanie. Przepis tradycyjny spisany od wyjątkowo miłej
właścicielki sklepu ^^
Przepis na 2 szklaneczki przysmaku:
*1 szklanica wody,
*1/3 szklanki cukru trzcinowego,
*1 łyżeczka cynamonu (a najlepiej przyprawy do piernika),
*3/4 szklanki sago (opcjonalnie tapioki),
*1/3 szklanki (60ml) śmietanki kokosowej (kupionej jako mleczko kokosowe - ale na wierzchu mleczka znajduje się skrzep),
*łyżeczka soli
*owoce - ja wybrałem granaty
*opcjonalnie 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
1. Oto główny bohater puddingu, ale wszystko po kolei,
2. Bierzemy szklankę wody i wlewamy ją do rondelka. Rozpuszczamy w wodzie cukier.
3. Gotujemy do czasu uzyskania karmelu - jako że jest to proces powolny, przejdźmy do ziarenek Sago
4. Perełki Sago przesypujemy do dużego garnka i zalewamy - przynajmniej 5ciokrotną ilością wody (wodę solimy),
5. Gotujemy około 15- 20 minut, aż perełki będą przeźroczyste,
6. Odcedzamy je na durszlaku o małych oczkach - przelewając zimną wodą,
7. Odsączone Sago seed przenosimy do miski i mieszamy ze śmietanką kokosową,
8. Teraz mieszamy z przyprawami,
9. Tak przygotowaną papkę powoli dodajemy do karmelu (za szybkie
dodawanie spowoduje ścięcie się karmelu !!!! więc należy dodawać małymi
porcjami),
10. Po całkowitym połączeniu się składników odstawiamy pudding z gazu i przelewamy do dwóch szklaneczek,
11. Tak przygotowany deser, ląduje do lodówki na minimum 3 godziny, gdzie stężeje i przegryzą się smaczki ^^
12. Na pudding kładziemy wybrane przez siebie owoce, oraz trochę kwaśnej śmietany ;] SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz