czwartek, 19 czerwca 2014

Sago seed pudding - Puding z perełek segowych / tapioki

Jest to przepis, który już publikowałem na facebooku. Czas jednak umieścić go ponownie i to tu na blogu. Dlaczego ? bo warto ^^ 
Jeden z indyjskich przysmaków to kasza pozyskiwana z palmy Sagowej - tu znane jako sago seed u nas też dostępne jako tapioka. Ma wiele zastosowań, ale ja przedstawie wyjątkowo orzeźwiające jej przygotowanie. Przepis tradycyjny spisany od wyjątkowo miłej właścicielki sklepu ^^




 

 

Przepis na 2 szklaneczki przysmaku:
*1 szklanica wody,
*1/3 szklanki cukru trzcinowego,
*1 łyżeczka cynamonu (a najlepiej przyprawy do piernika),
*3/4 szklanki sago (opcjonalnie tapioki),
*1/3 szklanki (60ml) śmietanki kokosowej (kupionej jako mleczko kokosowe - ale na wierzchu mleczka znajduje się skrzep),
*łyżeczka soli
*owoce - ja wybrałem granaty
*opcjonalnie 2 łyżeczki wiórków kokosowych,



 1. Oto główny bohater puddingu, ale wszystko po kolei,


 2. Bierzemy szklankę wody i wlewamy ją do rondelka. Rozpuszczamy w wodzie cukier.


 3. Gotujemy do czasu uzyskania karmelu - jako że jest to proces powolny, przejdźmy do ziarenek Sago

 

4. Perełki Sago przesypujemy do dużego garnka i zalewamy - przynajmniej 5ciokrotną ilością wody (wodę solimy),

5. Gotujemy około 15- 20 minut, aż perełki będą przeźroczyste,


 6. Odcedzamy je na durszlaku o małych oczkach - przelewając zimną wodą,


7.  Odsączone Sago seed przenosimy do miski i mieszamy ze śmietanką kokosową,


8. Teraz mieszamy z przyprawami,



9. Tak przygotowaną papkę powoli dodajemy do karmelu (za szybkie dodawanie spowoduje ścięcie się karmelu !!!! więc należy dodawać małymi porcjami),


10. Po całkowitym połączeniu się składników odstawiamy pudding z gazu i przelewamy do dwóch szklaneczek,


11. Tak przygotowany deser, ląduje do lodówki na minimum 3 godziny, gdzie stężeje i przegryzą się smaczki ^^


 12. Na pudding kładziemy wybrane przez siebie owoce, oraz trochę kwaśnej śmietany ;] SMACZNEGO



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis