Wracamy do ciast i deserów inspirowanych przez filmy/książki. Tym razem na tapetę idzie manga Bleach. Dlaczego ? Otóż główny bohater ma na imię ICHIGO co w wolnym tłumaczeniu znaczy TRUSKAWKA, a jak wiemy mamy teraz sezon. Manga opowiada o chłopaku, który poznaje Strażnika śmierci - Rukia - i by ją ratować oddziela swoją duszę i sam zyskuje moce Strażnika śmierci. Okazuje się jednak że taka metamorfoza jest grzechem śmiertelnym w Społeczności Dusz i tak odpowiedzialna za ten stan rzeczy Rukia zostaje skazana na śmierć. Dzielny młodzian wyrusza w podróż by ją ratować.
Strażnicy dusz to wojownicy, którzy odziani są w czarne kimona i walczący najczęściej bronią białą. Co ciekawe każda broń ma swoje imię. Gdy władający odkryje to imię broń może od tego czasu zmieniać formy i rozmawiać ze swoim Strażnikiem.
Na ziemi Strażnicy śmierci zostają wysłani ze Społeczności dusz by dbać o utrzymanie równowagi pomiędzy duszami, które trafiają do "nieba" i tymi, które zostają zjedzone i tym samym przekształcają się w swego rodzaju demony - Hollows.
Wracając do ciasta - zaproponowane dziś jest to pyszna beza z kremem czekoladowym (symbolizującym Soul Society), bitą śmietaną (symbolizującą Hollows) i Truskawkami (czyli Ichigo w czystej postaci).
Zachęcam do czytania i do oglądania BLEACH'a - kawał dobrej mangi/anime.
Składniki na tort:
BEZA:
* 9 białek – z dużych jajek,
* 300g cukru,
* sól,
* łyżeczka soku z cytryny,
KREM ŚMIETANOWY:
* 700ml śmietany 30%/36%,
* łyżka kopiata żelatyny,
* 5 łyżek kopiatych cukru pudru,
KREM CZEKOLADOWY:
* 4 łyżki ubitej śmietany 30%/36%,
* 250g serka mascarpone,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 100g czekolady deserowej,
* truskawki – około 0,7 kilograma.
1. Białka wlewamy do naczynia i dodajemy szczyptę soli,
2. Ubijamy na sztywno,
3. Następnie łączymy je z cukrem (cukier dodajemy powoli po łyżce),
4. Na papierze do pieczenia rysujemy 3 okręgi średnicach kolejno, 22, 24
i 26 cm.
5. Papier układamy na blaszce do pieczenia, lub na dnach tortownic o
podanych wymiarach,
6. Pieczemy bezy przez 5 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie
PRZEZ 2 GODZINY suszymy w 120-130 stopniach,
7. Po latach świetlnych suszenia się bez – należy je przestudzić i
oddzielić od papieru do pieczenia ^^
8. Teraz zabieramy się za masy,
9. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę – pod koniec
ubijania dodajemy zimną, rozpuszczoną żelatynę,
10. 4 łyżki bitej śmietany dodajemy do mascarpone i cukru pudru ->
miksujemy na jednolitą masę,
11. Powoli po łyżeczce dodajemy roztopioną czekoladę,
12. Najszerszy blat smarujemy całą ciemną masą i układamy truskawki,
13. Na drugim blacie rozsmarowujemy 2/3 masy śmietanowej i układamy
truskawki,
14. Resztę masy używamy do pokrycia szczytu tortu i do dekoracji,
15 SMACZNEGO ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz