TRUSKAWKIIIIIIIIIIIIIIII <3 Uwielbiam, kocham, szanuję ^^ No to zaczynamy maraton truskawkowy :D Myślami błądziłem po tematyce nalewek truskawkowych - ale by umilić sobie modyfikowanie przepisów alkoholowych postanowiłem zrobić ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest słodkie, ma truskawki i chrupie lekko pod zębami gdy się go próbuje - BAJKA :D Polecam amatorom tych pysznych owoców - oraz polecam też tym, którzy jak mój brat nie lubią truskaw - do zastąpienia ich innymi owocami :D
Obiecuję również więcej przepisów - gdzie królewskie owoce będą numerem jeden ^^
Składniki na naprawdę dużą blachę 30x40cm:
CIASTO:
* 300g masła,
* 5 jaj,
* 2 i 1/2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
KRUSZONKA:
* 50g masła,
* 1/2 szklanki cukru,
* 3/4 szklanki mąki,
1. Truskawki obieramy i myjemy - następnie osuszamy,
2. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę,
3. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło i ubijamy je przez około 3 minuty,
3b. Teraz do masła dodajemy mąkę i miksujemy,
4. Do masła z mąką, należy dodawać po trochu masy jajecznej - ciągle miksując całość,
5. Gęste masło należy rozprowadzić na blaszce,
6. I nałożyć truskawki,
7. Masło na kruszonkę należy miksować z mąką i cukrem - i rozsypać po cieście,
8. Pieczemy całość przez około godzinę w temperaturze 160- 170 stopni, - ET VOILA - smacznego <3
A mąkę w którym momencie dodać bo nie ma oniej ani słowa . a bym je zrobił na niedziele do kawy ;)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga dzięx - poprawione ^^ - mąka jest dodawana w punkcie 3b. ^^
UsuńA niema sprawy . jutro to znaczy dziś rano biorę się za nie ;)
UsuńI jak poszło ? udało się ciasto ? ;]
UsuńUdało udało . Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń