Dziś odbyły się pierwsze urodziny Kuby ^^ Tort na urodziny musi być - z tym że urodziny odbywały się w Parku Jordana. Torty nie lubią podróży, a dodatkowo są nieporęczne w jedzeniu (jeśli chodzi o piknik). Na szczęście są Cupcake's, które wyglądają jak małe torciki. Dzięki kremowi z serka mascarpone i białej czekolady smakują niesamowicie :D Zapraszam więc do wypróbowania przepisu na Tęczowe cupcakes z kremem mascarpone z czekoladą. Cupcake nawiasem mówiąc to muffina z kremem na wierzchu ^^
Zdjęcia na trawce by - Madzia Jamka-Sułkowska i Anne Marie Sobczyk - dzięki dziewczyny ^^
Składniki na 12 dużych Cupcaków:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 120 gramów cukru (można dać więcej),
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* łyżeczka sody oczyszczonej,
* barwniki,
* 2 jaja,
* 300 mililitrów mleka,
* 100 gramów masła,
Krem:
* 250 gramów mascarpone,
* 2 czekolady mleczne,
* 6 łyżki cukru pudru,
* barwniki,
1. Składniki mokre mieszamy razem w jednej misce (masło ma być roztopione),
2. Składniki mokre następnie przelewamy do składników suchych i energicznie mieszamy,
3. Ciasto dzielimy na 4 części, dodajemy barwniki i mieszamy,
4. Do gotowych papilotek nakładamy po łyżce (w kolejności), niebieskiego, zielonego, pomarańczowego i żółtego,
5. Pieczemy w 160 stopniach przez 25 minut,
6. Teraz krem - UWAGA krem po zrobieniu musimy natychmiast użyć do dekorowania ponieważ dość szybko twardnieje,
7. Do misek nakładamy po 125 gramów mascarpone i 3 łyżki cukru pudru, a do jednego barwnik - miksujemy,
8. Dodajemy po 100 gram roztopionej czekolady białej - miksujemy,
9. Nakładamy krem do szprycy,
10. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki,
11. Smacznego :D
Cudne :) Idealny piknikowy tort :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńZazdraszczam piknikowej pogody i natchnienia do pieczena!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl