Sezon jagodowy trwa. Dodatkowo musiałem ostatnio wymyślić coś co jest łatwe do zrobienia, szybki i smaczne. Muffiny są doskonałym wyborem. Ale zwykłe muffiny to nuda i oklepany temat. Wszystkie przepisy na nie opierają się na mące i maśle - co nie zapewnia odpowiedniej wilgotności ciasta. Nawet zastosowanie maślanki/śmietany nie jest wystarczająco skuteczne. Dlatego tak właśnie powstał przepis na Muffiny jagodowe z białą czekoladą ^^ Jest to mój najlepszy przepis na nie czekoladowe muffiny ^^
Składniki na 12 sztuk :
* 100 gramów dobrej jakości białej czekolady,
*100 gramów masła dobrej jakości,
* 1 jajko,
* 1,5 szklanki maślanki,
* 2,5 szklanki mąki (około 400 gramów),
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej/lub 2 budynie waniliowe (około 70 gramów),
* szczypta soli,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* łyżeczka sody oczyszczonej,
* szklanka jagód (obtoczonych w mące),
1.Topimy czekoladę z masłem - studzimy,
2. Do miski wsypujemy wszystkie "suche składniki",
3. Przygotowujemy jagody (UWAGA NIE MYJEMY),
4. Kilkoma szybkimi ruchami łączymy suche i mokre składniki (wlewamy mokre do suchych),
5. Teraz delikatnie musimy wmieszać jagody,
6. Przenosimy do papilotek,
7. Pieczemy 20 minut, następnie wyłączamy piekarnik i trzymamy je jeszcze 5 minut,
8. Studzimy i SMACZNEGO :D
Nie-czekoladowe, ale z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :)
Muffinki? Zawsze!
OdpowiedzUsuńSuper-uniwersalne i super-szybkie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl