poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

Bajecznie proste i bajecznie pyszne. Ciasto na, które przepis narodził się w 20 minut - tuż przed przybyciem gości ^^ Jest to ciasto w, którym można użyć maślanki/jogurtu naturalnego/kefiru. Sezon dodatkowo oferuje nam wysyp jabłek i świeże jagody - dlaczego nie wykorzystać tego faktu ? Więc nie nie pozostaje mi jak zaprosić Cię do wypróbowania tego przepisu na Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką .

 


 

 

Składniki na blachę 30x40 centymetrów:

Kruszonka:
* 300 gramów mąki (około 1 i 2/3 szklanki),
* 150 gramów cukru (około 2/3 szklanki),
* 160 gramów masła,

Ciasto:
* 500 gramów maki (3 szklanki),
* 200 gramów cukru (3/4 szklanki),
* 1 cukier waniliowy,
* 4 łyżeczki proszku dopieczenia,
* 375 mililitrów maślanki (1,5 szklanki),
* 200 mililitrów oleju (3/4 szklanki),
* 3 jaja duże,

* 4 jabłka,
* 250 gramów owoców,


 

1. Składniki na kruszonkę wkładamy do naczynia i rozcieramy opuszkami palców,

 2. Składniki suche wsypujemy do jednej miski, mokre do drugiej,


3. Składniki mokre wlewamy do suchych i miezamy energicznie,


4. Wylewamy ciasto,


5. Nakładamy owoce,


6. Równomiernie obsypujemy kruszonką



7. Pieczemy 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni,


SMACZNEGO ^^



3 komentarze:

  1. Owoce, kruszonka... Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło pyszne, idealne. ja zrobiłam z jabłuszka i porzeczek :) słodko-kwaśne. hmm
    Ja natomiast zrobię z maks 2/3 składników kruszonkę. Zrobiłam jej według przepisu ale posypałam połową a po upieczeniu i tak była gruba warstwa- wystarczająca. Połowę kruszonki zostawiłam ale wyrzucę albo jutro zrobię drugie ciasto z wiśnią i jabłuszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis jest nie tylko dobry - ale również uniwersalny owocowo :)

      Usuń

Drukuj przepis