Bajecznie proste i bajecznie pyszne. Ciasto na, które przepis narodził się w 20 minut - tuż przed przybyciem gości ^^ Jest to ciasto w, którym można użyć maślanki/jogurtu naturalnego/kefiru. Sezon dodatkowo oferuje nam wysyp jabłek i świeże jagody - dlaczego nie wykorzystać tego faktu ? Więc nie nie pozostaje mi jak zaprosić Cię do wypróbowania tego przepisu na Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką .
Składniki na blachę 30x40 centymetrów:
Kruszonka:
* 300 gramów mąki (około 1 i 2/3 szklanki),
* 150 gramów cukru (około 2/3 szklanki),
* 160 gramów masła,
Ciasto:
* 500 gramów maki (3 szklanki),
* 200 gramów cukru (3/4 szklanki),
* 1 cukier waniliowy,
* 4 łyżeczki proszku dopieczenia,
* 375 mililitrów maślanki (1,5 szklanki),
* 200 mililitrów oleju (3/4 szklanki),
* 3 jaja duże,
* 4 jabłka,
* 250 gramów owoców,
1. Składniki na kruszonkę wkładamy do naczynia i rozcieramy opuszkami palców,
2. Składniki suche wsypujemy do jednej miski, mokre do drugiej,
3. Składniki mokre wlewamy do suchych i miezamy energicznie,
4. Wylewamy ciasto,
5. Nakładamy owoce,
6. Równomiernie obsypujemy kruszonką
7. Pieczemy 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni,
SMACZNEGO ^^
Owoce, kruszonka... Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszne, idealne. ja zrobiłam z jabłuszka i porzeczek :) słodko-kwaśne. hmm
OdpowiedzUsuńJa natomiast zrobię z maks 2/3 składników kruszonkę. Zrobiłam jej według przepisu ale posypałam połową a po upieczeniu i tak była gruba warstwa- wystarczająca. Połowę kruszonki zostawiłam ale wyrzucę albo jutro zrobię drugie ciasto z wiśnią i jabłuszkiem :)
Cieszę się że przepis jest nie tylko dobry - ale również uniwersalny owocowo :)
Usuń