Zaległe urodzinowe przepisy plączą mi się na pulpicie. Tym razem pyszny tort wielokolorowy ^^ Jest to tort w sam raz na przyjęcia dla dzieci - a i jak się go stosownie przybierze to zachwyci i najwybredniejszych gości ^^ Tort jest czasochłonny, ale warto poświęcić parę minut na przygotowanie go. Polecam i nie pozostaje mi nic innego jak podać ów przepis ^^
Lista składników tym razem długa (na tort o średnicy 24 centymetrów):
Biszkopty różnokolorowe:
* 12 jajek,
* 300 gramów cukru (3 szklanki),
* 250 g mąki (1 i 1/3 szklanki),
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
* 1 łyżka galaretki niebieskiej,
* 1 łyżka kakao,
* 1 łyżka kisielu cytrynowego,
Masy:
* 2 jasne budynie,
* 4 łyżki cukru,
* 750 mililitrów mleka,
* 300 gramów masła,
* 4 łyżki alkoholu,
* 100 gramów białej czekolady,
* 150 gramów gorzkiej czekolady,
Poncz:
* Sok z cytryny + woda + alkohol
1. Białka oddzielamy od żółtek,
2. Ubijamy, pod koniec dodając cukier i żółtka. Następnie na najniższych obrotach musimy wmieszać mąkę,
3. Masę należy podzielić na 4 części i wmieszać 4 składniki podane powyżej,
4. Każdy blat pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15 minut,
5. Budynie gotujemy standardowo w mniejszej ilości mleka (750 mililitrów) z 4 łyżkami cukru - studzimy porządnie,
6. Masło ucieramy 4 minuty na puszysty puch - następnie porcjami dodajemy zimny budyń i alkohol,
7. Czekolady osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej podzielonej na pół - masy maślanej,
8. Układamy kolejno: blat z kisielem, krem biały, blat kawowy, krem czarny, blat niebieski, krem czarny, blat kakaowy, krem biały
9. Boki wykańczamy kremem czarnym,
10. Ciasto zdobimy - ja użyłem białej czekolady i lentilek,
11. Smacznego ^^
Sliczny! I apetyczny...
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie w sam raz dla dzieci!
Ja w tym roku tez chyba zastosuje kolorowe torty!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl