Śliwy się już dawno pojawiły więc trzeba coś zrobić z tym faktem. Zamiast szaleć postanowiłem zrobić nieco zmodyfikowany przepis naszego standardowego polskiego ciasta z wpadającymi śliwkami. Modyfikacja polega na dodaniu kaszy manny - przez co ciasto inaczej chłonie nadmiar soku wypływającego ze świeżych owoców. Bez zbytniego gadania podaję składniki i zapraszam do wypiekania ^^
Składniki na blaszkę o wymiarach 34x24 centymetrów:
* 3,5 szklanki mąki pszennej,
* 0,5 szklanki kaszy manny,
* 1,25 szklanki cukru,
* cukier waniliowy,
* 50 gramów roztopionego masła,
* 4 duże jaja,
* 2 szklanki maślanki,
* ŚLIWY i migdały :D
1. Jajka i cukry umieszczamy w misce,
2. Ubijamy,
3. Dodajemy jogurt i masło. Miksujemy. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia składników,
4. Ciasto wlewamy do brytfanny, a następnie wkładamy owoce,
5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni,
6. Chłodzimy i jemy ^^
Mmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :D
OdpowiedzUsuń