czwartek, 18 września 2014

Tarta z kremem z białej czekolady i kakaowymi motylkami

 Będąc w odwiedziny u mojej drogiej koleżanki doli i niedoli uczelnianej postanowiłem wykonać coś specjalnego. Jest to ciasto mocno czekoladowe i bardzo dekoracyjne. Przepis jest prosty w wykonaniu, a smak doskonale wyważony i nie przesadnie słodki. Zapraszam do wypróbowania go przy najbliższej okazji. Martuś :*

  



 

 

Składniki na krem czekoladowy:
* 175 gramów masła,
* 350 gramów brązowego cukru,
* 4 jajka,
* 4 łyżki mąki mąki ziemniaczanej,
* 150 gramów białej czekolady dobrej jakości,
* 250 ml serka ricotta,

1. Wykonujemy tartę - sposób opisany tu :http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html

Z tym że przyjmujemy następujące proporcje:


Składniki na jedną tartę o średnicy 24 cm to:
* 1 kostka masła,
* 2/5 szklanki cukru,
* 2 żółtka jaja kurzego,
* 2 szklanki mąki pszennej - bez 3 łyżek,
* 3 łyżki  kakao,
* Dla aromatu dodałem łyżeczkę skórki z cytryny,

ze składników zarabiamy ciato i dzielimy na 2/3 i 1/3 części,
 

z 2/3 wykonujemy tartę,


z 1/3 wycinamy motylki (lub inne kształty),


2. Wykonujemy masę. Ucieramy masło z cukrem 


3. Stopniowo dodajemy mąkę i jajka,


4. Następnie dodajemy serek i roztopioną ciepłą czekoladę,


5. Całość masy wylewamy na upieczoną tartę,


6. Przyozdabiamy kruchymi motylkami,


7. Pieczemy 45 minut w 160 stopniach,

8. Smacznego :D

1 komentarz:

  1. PIĘKNA TARTA...PRZEPIS WART WYPRÓBOWANIA WIDZĘ...ZAPRASZAM NA MOJĄ TARTĘ ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWYM KREMEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis