Proszę Państwa i oto dziś polecam ciasto jabłkowe z galaretką ...... tak to miało wyglądać, ale nie wyszło. Biszkopt czasem się nie udaje. Tym razem co prawda nie wyszedł zakalec, ale pomyliłem proporcje i wyszedł za mały. Jak uratować, lub jak kto woli zamaskować nieudany wypiek, gdy goście już u bram ? Oto przepis błyskawiczny i elegancki w sam raz na Mikołajki czy Święta Bożego Narodzenia ^^ Zapraszam !
Składniki na 6 dużych trufli:
* 300 gramów biszkoptu (może być takiego z zakalcem),
* 2 łyżki kakao,
* 3 łyżki gęstej słodkiej marmolady - smaku dowolnego,
*50 gramów czekolady mlecznej,
* 50 gramów margaryny,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub inne posypki
1. Biszkopt kruszymy w rękach i mieszamy z kakao,
2. W rondelku doprowadzamy do wrzenia marmoladę, margarynę i czekoladę,
3. Zawartość (jeszcze ciepłą) rondelka wlewamy do miski z biszkoptem. Teraz dodajemy również śmietanę.
4. Wyrabiamy ręką,
5. Masę dzielimy na 6 części i rolujemy kuleczki,
6. Następnie kulki obtaczamy w wiórkach, płatkach lub innych produktach nadających się do tego celu,
SMACZNEGO
mniaam ! domowe trufle, musza byc pyszne
OdpowiedzUsuńzapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/
super pomysł, nie wpadłabym na to
OdpowiedzUsuń