czwartek, 25 grudnia 2014

Choinki piernikowo- czekoladowe - w sam raz na Święta Bożego Narodzenia

Święta w zenicie. Ale jak kolędy - co rok te same, z czasem tracące swą magię, tak potrawy podobnie. Postanowiłem więc przełamać nudę jeśli chodzi o słodkości. Trza się było postarać, wysilić inwencję - ale się udało... Choinka to jeden z najbardziej charakterystycznych świątecznych symboli, więc postanowiłem zrobić kilka swoich - całkowicie jadalnych. Kto chce wykonać swoje jadalne choinki piernikowo-czekoladowe - zapraszam do prześledzenia sposobu wykonania.







Składniki na 10 sztuk choinek:

Muffiny jako nasza podstawa:
* 250 gramów mąki,
* przyprawa piernikowa 2 łyżki,
* po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczone,
* 100 gramów cukru,
* 2 łyżki kakao
* opcjonalnie nadzienie - ja użyłem maku z makowców,
* 1 jajko,
* 150 mililitrów mleka,
* 1/4 łyżki octu,
. * 6 łyżek oleju,
* 4 łyżki miodu,

Na samą choinkę:
* 10 sztuk wafli na lody,
* 200 mililitrów śmietany 30%
* 4 łyżki cukru pudru,
* 6 łyżek kremu czekoladowego,
* 250 gramów serka ricotta,
* 2 łyżki żelatyny,

Gałązki choinki:
* 500 gramów masła,
* 3 szklanki cukru pudru,
* barwnik spożywczy zielony,


1. Składniki mokre na muffiny dokładnie mieszamy,
 

2. Składniki suche przygotowujemy w drugim naczyniu,


3. Wsypujemy składniki suche do mokrych i energicznie mieszamy,

4. Nakładamy do papilotek (jeśli robimy muffiny nadziewane napełniamy papilotkę do połowy masą, nakładamy nadzienie, zakrywamy resztą masy),
 


5. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach - studzimy,


 6. Serek i krem czekoladowy miksujemy,


7. Na najniższych obrotach miksera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę 30% i żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie,


8. Gdy krem zacznie się powoli ścinać - napełniamy nim rożki i nakładamy na muffiny,


9. Masło miksujemy na gładką masę,


10. Dodajemy cukier puder i barwnik - miksujemy,


11. Dekorujemy szprycą cukierniczą,


12. Wkładamy całość do lodówki - a potem Smacznego ^^




2 komentarze:

Drukuj przepis