Znowu powrót do przeszłości gdzie krył się tajemny przepis na oryginalne Szkockie ciasteczka - placuszki z patelni. Bez zbędnych wstępów zapraszam do wypróbowania przepisu. Dodam tylko że najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem ^^
* 2 szklanki mąki (350 gramów),
* 1/3 szklanki cukru (80 gramów),
* 2/3 kostki masła (około 130 gramów),
* 3/4 szklanki rodzynek,
* 1 duże jako,
* 1/4 szklanki mleka (50 mililitrów),
* szczypta soli,
* szczypta cynamonu,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia,
2. Dodajemy cukier, mleko, cynamon i jajko i dalej siekamy nożem,
3. Dodajemy rodzynki,
5. Wyrabiamy rączkami aż ciasto będzie dobrze połączone,
6. Wałkujemy - ale nie za cienko [około 2cm],
7. Wycinamy szklanką okrągłe ciasteczka,
8. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy ciasteczka [około 3 minuty z każdej strony],
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz