wtorek, 29 lipca 2014

Mocno orzechowe - pistacjowo migdałowe - precelki

Kto ma ochotę na mocno orzechowe ciasteczka ? Proponuje taki przepis w którym wykorzystamy ukochane przeze mnie pistacje i migdały ^^ Ciasteczka są mega kruche i maślane, co sprawia, że znikają w mgnieniu oka. Dodatkowo zastosowanie świeżych orzechów gwarantuje wspaniałe zapachy roznoszące się po domu w trakcie pieczenia. Przepis dostałem w Anglii i w końcu zmodyfikowałem go i wykonałem ^^ Zapraszam do zabawy.

  


Na 30 ciasteczek potrzebujemy:
* 250 gramów dobrego niesłonego masła,
* 250 gramów mąki (1 i 1/2 szklanki),
* 140 gramów cukru (około 2/3 szklanki),
* 1 żółtko jaja kurzego,
* aromat migdałowy,
* 55 gramów obranych pistacji,
* 55 gramów migdałów,

 

1. Na początku należy drobno zmielić orzechy,


2. Przenieść je do miski,


3. Dodać pozostałe składniki,


4. Wyrobić ciasto - i odłożyć do lodówki na godzinę,


5. Następnie ciasto trzeba rozwałkować (na grubość według uznania)


6. I wykrawać precelki,


7. Precelki układamy na papierze do pieczenia,


8. I pieczemy 10 - 12 minut,


 9. Studzimy i gotowe ^^



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis