Kto ma ochotę na mocno orzechowe ciasteczka ? Proponuje taki przepis w którym wykorzystamy ukochane przeze mnie pistacje i migdały ^^ Ciasteczka są mega kruche i maślane, co sprawia, że znikają w mgnieniu oka. Dodatkowo zastosowanie świeżych orzechów gwarantuje wspaniałe zapachy roznoszące się po domu w trakcie pieczenia. Przepis dostałem w Anglii i w końcu zmodyfikowałem go i wykonałem ^^ Zapraszam do zabawy.
Na 30 ciasteczek potrzebujemy:
* 250 gramów dobrego niesłonego masła,
* 250 gramów mąki (1 i 1/2 szklanki),
* 140 gramów cukru (około 2/3 szklanki),
* 1 żółtko jaja kurzego,
* aromat migdałowy,
* 55 gramów obranych pistacji,
* 55 gramów migdałów,
1. Na początku należy drobno zmielić orzechy,
2. Przenieść je do miski,
3. Dodać pozostałe składniki,
4. Wyrobić ciasto - i odłożyć do lodówki na godzinę,
5. Następnie ciasto trzeba rozwałkować (na grubość według uznania)
6. I wykrawać precelki,
7. Precelki układamy na papierze do pieczenia,
8. I pieczemy 10 - 12 minut,
9. Studzimy i gotowe ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz