Była już kiedyś tarta cytrynowa. Jednak z powodu kwaśnego wyrazistego smaku - nie wszystkim przypadła do gustu. Na urodziny organizowane w pracy postanowiłem wykonać również cytrynowe cudo - ale bardziej zbalansowane smakowo. Tak powstały mini tarty cytrynowe z bezą ^^
Składniki na 4 mini tarty:
ciasto:
* 300g mąki* 50g cukru
* 125g masła
*1 łyżki wody,
* sok i skórka z jednej cytryny,
1 żółtko,
masa cytrynowa:
* sok i skórka z 3 cytryn
* 200 ml wody,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 5 łyżek cukru białego,
* 2 żółtka,
beza:
* 3 białka,
* ponad 1/2 szklankę cukru,
1. Masło łączymy z mąką,
2. Dodajemy resztę składnków,
3. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut,
4. Wylepiamy ciastem foremki,
5. Obciążamy ryżem lub kaszą,
6. Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, a następnie po ściągnięciu obciążenia pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 150 stopni,
7. Do garnka wlewamy wodę z rozrobioną mąką, sok z cytryn i skórkę cytrynową,
8. Gotujemy do chwili uzyskania ciągnącej się mieszaniny (ciągle mieszamy),
9. Po ostygnięciu dodajemy żółtka i cukier. Łączymy energicznie mieszając,
10. Krem cytrynowy przekładamy do foremek,
11. Ubijamy białka z cukrem do momentu uzyskania bardzo sztywnej masy,
12. Używając szprycy - zdobimy pianą nasze mnini tarty,
13. Ciasta wkładamy do piekarnika - i pieczemy jeszcze 40 minut w temperaturze 150 stopni,
14. Smacznego ^^
O mniam! Ależ to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńJak tylko lubisz cytryny - a właściwie połączenie smaku kwaśnego ze słodkim - to jest idealne ^^
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!
OdpowiedzUsuń