Na Kleparzu pojawiły się jagody. Borówki trzeba jednak też samemu pozbierać - wtedy lepiej smakują. Niestety panie na placu powiedziały że w tym roku borówek w lesie mało. Wybrałem się wiec by to sprawdzić do rodziców na wieś i zawiozłem im trochę jagodzianek Robione o 12 w nocy świetnie smakowały następnego dnia o 7 rano przy lekko grzejącym słoneczku i kubku kawy. Zaznaczam także że wszelkie roślinki użyte do zdjęć pochodzą z rodzinnego ogródka :D
Zapraszam do wykonania własnych jagodzianek ze serem.
* 3 szklanki mąki,
* 50 gramów masła (1/4 kostki),
* 50 gramów świeżych drożdży,
* 2 żółtka,
* 150 ml ciepłego mleka,
* 1 łyżka serka homogenizowanego,
* 4 łyżeczki cukru,
* cukier waniliowy,
* szczypta soli do białek,Masa serowa:
* 600 gramów sera białego,
* 1 żółtko,
* 4 łyżki cukru,
* 1 kopiata łyżka kaszy manny,
* esencja smakowa.
1. Ser przepuszczamy przez maszynkę (do 3 razy) - następnie dodajemy do niego resztę składników i miksujemy na jednolitą masę,
2 Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i połową mąki (1,5 szklanki) - należy wszystko dokładnie wymieszać i odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia,
3. Następnie dodajemy resztę składników,
4. I wyrabiamy - gdy odchodzi od palców stawiamy w misce w ciepłym miejscu do chwili aż dwukrotnie zwiększy objętość,
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek (ma przypominać prostokąt) o grubości 2 centymetrów,
6. Teraz placek dzielimy na pół i wykładamy masę serową według schematu,
7. Teraz wysypujemy jagody i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Po tym boczne krawędzie lepimy ze środkowymi - na kształt wielkich pierogów. Kroimy każdą połówkę poprzecznie na 6 kawałków i przenosimy delikatnie do formy do pieczenia.
8. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni,
9. Smacznego - najlepiej smakują z koktajlem lub ciepłym mlekiem ^^,
Ależ apetycznie wyglądają! Chętnie bym taką zjadła... Puszyste, pełne nadzienia z sera i jagód - niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)