sobota, 23 stycznia 2016

Fit naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem

Wczoraj znów nadszedł czas na eksperymentowanie. Tym razem eksperyment nie był słodki, lecz wytrawny ^^  Jako, że obiad miał być zdrowy, pożywny i syty - musiały się w nim znaleźć warzywa, mięso i  węglowodany. Jak się okazało, wyszło pysznie i wszystkie 5 naleśników zostało zjedzone w mgnieniu oka :) 





Składniki na około 5 naleśników:

CIASTO NALEŚNIKOWE:
* 400 gramów jogurtu naturalnego - gęstego, 240 kcal, 17,2 g białka, 8 g tłuszczu, 24,8 g węglowodanów
* 3 łyżki mleka, 4 kcal, 0,3 g białka, 0,2 g tłuszczu,0,4 g węglowodanów
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 171  kcal, 0,3 g białka, 0,4 g tłuszczu, 42 g węglowodanów
* 6 łyżek mąki pełnoziarnistej, 219 kcal, 8,6 g białka, 1,4 g tłuszczu, 40 g węglowodanów
* 3 jajka,214 kcal, 19 g białka, 14 g tłuszczu, 0,8 g węglowodanów
* mieszanka przypraw + sól, 

 ok. 848 kcal, 45,8 g białka, 24 g tłuszczu, 108 g węglowodanów

FARSZ:
* 800 gramów szpinaku mrożonego, drobno siekanego, 120  kcal, 18,4 g białka, 3,2  g tłuszczu, 21,6 g węglowodanów
* 6 ząbków czosnku, 31 kcal, 1,6 g białka, 0,2 g tłuszczu, 8,2 g węglowodanów
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 513 kcal, 111 g białka, 6,8 g tłuszczu, 0 g węglowodanów
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka sera białego, mielonego 37 kcal, 3,9 g białka, 2 g tłuszczu, 38,8 g węglowodanów


 1. Składniki na ciasto, umieszczamy w misce i miksujemy. Odstawiamy na 10 minut.



2. Smażymy jak klasyczne naleśniki - z tym że ciasta należy użyć trochę więcej, ponieważ, wtedy naleśnik nie będzie pękał pod naporem farszu.
 

3. Czosnek dusimy z oliwą, na kolor złoty. Dodajemy drobniutko pokrojonego kurczaka i przyprawy, podlewamy wodą i dusimy około 15 minut.


4. Gdy nadmiar wody odparuje, dodajemy szpinak i ser biały. Smażymy i doprawiamy według uznania.


5. Naleśniki nadziewamy farszem i jemy na ciepło. Smacznego



2 komentarze:

Drukuj przepis