wtorek, 19 maja 2015

Tarta z serkiem mascarpone i czekoladą

W ferworze walki z dużym zamówieniem potrzebowałem coś, co zrobię szybko i nie będę na to potrzebował nadmiernej pomocy piekarnika. Tarta jest doskonałym pomysłem w takiej sytuacji. Spód tarty piecze się szybciutko, a jej wypełnienie nie wymaga pieczenia, ponieważ jest wykonane na bazie kremowych serków, śmietany i czekolady. Dzięki tym składnikom uzyskujemy idealną aksamitność wypieku i jego wyrafinowany smak. Jako, że główny krem tarty miał być  w założeniu biały, postanowiłem wykonać podstawę oraz polewę w kolorze kontrastowym (brąz). Tak powstał ten szybki i smakowity przepis na Tartę z serkiem mascarpone i czekoladą. Zapraszam do wypróbowania przepisu i wstawiania komentarzy :)




Składniki na tartę o średnicy 24 centymetrów:
Ciasto:
* 170 gramów masła,
*  250 gramów mąki pszennej lub razowej,
* 2 łyżki kakao,
* 4 łyżki cukru,
* 3 łyżki wody,
* szczypta proszku do pieczenia.

Masa mascarpone:
* 300 gramów mascarpone,
* 250 mililitrów śmietany 30%,
* 2 tabliczki białej czekolady,
* 100 mililitrów kefiru,
* 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie.

Wierzch:
* 250 mililitrów śmietany 30%,
* 100 gramów gorzkiej czekolady,
* łyżka cukru pudru.

1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce.


2. Wyrabiamy ciasto.


3. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki na godzinę (dzięki temu możemy piec tartę bez obciążania jej ryżem). Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy.


4. Masę mascarpone przygotowujemy w następujący sposób. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ser, śmietanę (nie ubitą) i kefir. Miksujemy do chwili uzyskania puszystego kremu. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.


5. Masą smarujemy naszą tartę.


6. Śmietankę przeznaczoną na wierzch naszego dzieła, ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę.


7. Następnie dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i delikatnie mieszamy.


8. Gotową masę powoli rozsmarowujemy na naszej tarcie. Za pomocą widelca robimy szlaczki.


9. Gotową tartę chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Kroimy i podajemy. Smacznego :D




2 komentarze:

Drukuj przepis