środa, 20 maja 2015

Drożdżowy kwiat sero-makowy - czyli drożdżówki z serem i makiem

Rodzice jechali do domku na wsi, a tam sporo znajomych. Więc potrzebowali coś słodkiego -  łatwego do przewiezienia i prostego w przygotowaniu do poczęstowania. Postanowiłem zrobić drożdżowe. Moja propozycja to tak naprawdę zlepek pysznych bułeczek. Jako nadzienia użyłem sera i maku - własnego przepisu. Tak powstał Drożdżowy kwiat sero-makowy - czyli drożdżówki z serem i makiem do częstowania.







Składniki na 26 centymetrową tortownicę:

CIASTO:
*  600 gramów mąki pszennej,
* 250 mililitrów mleka,
* 60 gramów cukru,
* 70 gramów masła,
* 1 jajko,
* 1/2 łyżeczki soli
* 50 gramów drożdży.

* żółtko z mlekiem do posmarowania ciasta przed pieczeniem.

MASA SEROWA:
* 450 gramów sera,
* 100 gramów serka mascarpone,
* 2 jajka,
* 1 budyń waniliowy,
* cukier puder do smaku,
* opcjonalnie bakalie, np. rodzynki.

MASA MAKOWA:
* 200 mililitrów mleka + 100 mililitrów mleka do rozrobienia budyniu,
* 200 gramów maku,
* 1 budyń,
* 3 łyżki miodu,
* opcjonalnie bakalie takie jak rodzynki. 



1. Drożdże, masło i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do tak wykonanego rozczynu dodajemy jajka sól i pół mąki. Mieszamy energicznie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  


2. Składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy blenderem.


3. Gotową masę wkładamy do lodówki.


4. Mak gotujemy na mleku - pod przykryciem około 40 minut.


5. Pod koniec gotowania - do szklanki wlewamy 100 mililitrów mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Następnie miksturę wlewamy do garnka z makiem, energicznie mieszając do chwili zgęstnienia. Odstawiamy do wystygnięcia. Teraz też dodajemy bakalie o ile się na nie zdecydowaliśmy :)


6. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie nam zwiększając swoją objętość dwukrotnie - dodajemy resztę mąki i zarabiamy. Po tej czynności odstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.



7. Ciasto dzielimy na 11 części. Z 8 lepimy drożdżówki. 3 części posłużą nam na wylepienie formy na ciasto. Każdą część przeznaczoną na bułeczki - wałkujemy na cieniutki, okrągły placuszek. Nakładamy łyżkę jednego i łyżkę drugiego farszu.


8. Zlepiamy bułeczkę i obracamy - oto nasza drożdżówka.


9. Dno tortownicy wylepiamy pozostałym ciastem. Na nie układamy bułeczki.


10. Na środek wylewamy pozostały nam farsz i dekorujemy owocami. Bułeczki smarujemy żółtkiem i mlekiem. Całość pieczemy w 160 stopniach - około 40 minut.



11. Smacznego :D







3 komentarze:

  1. Ale bym teraz takie coś zjadła; ) Te drożdżówki narobiły mi ochoty na mak i jutro z pewnością go dodam do owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, znajomi z pewnością byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wszystkim smakowało.... jak zawsze

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis