sobota, 26 kwietnia 2014

Miętowe ciasto Yerba mate

W weekend wybrałem się do lokalnego krakowskiego sklepu - oferującego Yearba mate - DOBRE ZIELE (link do strony sklepiku zlokalizowany jest po lewej stronie strony głównej bloga ^^) znajdującego się na ulicy Kremerowskiej. Ciasto z Yerbą to by było coś. Zacząłem kombinować, myśleć i projektować. Niedawno obchodziliśmy Wielkanoc - i marzyło mi się ciasto drożdżowe. Jednak był pewien problem - a mianowicie nie wiedziałem do końca jak połączyć ciasto drożdżowe z liśćmi ostrokrzewu. Postanowiłem użyć sposobu podpatrzonego u japońskich pasjonatów cukierniczych. 
W efekcie powstało ciasto w sam raz na lekkie śniadanie. Ciasto drożdżowe nadaje lekką słodycz całemu wypiekowi, a konsystencja jest dobrze znana Polakom z babcinych wypieków . Także smak zastosowanej przeze mnie Yerby (miętowy), sprawił, że całość wyszła .... to nie do opisania - sami spróbujcie ^^.  Kameleon Klemens sygnuje ^^

 


 Potrzebujemy:

Ciasto:
* 320g mąki,
* 1 jajko + 1 żółtko,
* 20g masła,
* 10g drożdży,
* 3 łyżki cukru,

Masa Yerbaciana:
* 2 łyżki mąki pszennej,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 3,5 łyżki cukru,
* 3 łyżki sproszkowanej mocno YERBY -ja użyłem mocno miętowej,
* 3 łyżki mleka skondensowanego nie słodzonego,
* 6 łyżek mleka,
* 1 białko jaja kurzego,
* 1 łyżka oleju,
 


1. Robimy zaczyn składający się z jajka, żółtka, ciepłego mleka cukru i drożdży,

 

2. Do miski wsypujemy mąkę 


3. Dodajemy zaczyn, masło, a następnie dobrze mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (koniecznie przykryte ściereczką),


4. W międzyczasie do garnka wsypujemy mąki i Yerbę. Włączamy gaz i dodajemy (cały czas energicznie mieszając) mleka.


5. Mieszamy na ogniu max 2 minuty - dodajemy białko - mieszamy szybko - i podgrzewamy jeszcze max 1 minutę,


6. Odstawiamy do wystygnięcia,


7. Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłem blaszki 15x15 centymetrów, Wkładamy do zamrażarki do chwili zamarznięcia,


8. Wyciągamy wyrośnięte ciasto drożdżowe,


9. Rozwałkowujemy go tak by zmieścił się na nim wkład z Yerby,


10. składamy w kopertę i rozwałowujemy,


11. Teraz 4 razy składamy na pół i rozwałkowujemy (tak powstaną warstwy),


 12. Rozcinamy w połowie - ale nie do końca,



13. Pleciemy warkocz,


14. Przenosimy na blaszkę i smarujemy białkiem,


15. Pieczemy 30 minut w 160-170 stopniach,



16. Po wyciągnięciu nie kroimy od razu bo ciasto jest zbyt podatne na odkształcenia i zobaczymy taki obrazek ^^



17. Po odczekaniu 2-3 godzinek można podawać z masełkiem ^^ Smacznego.



 















Babki i babeczki

1 komentarz:

  1. Największy wybór yerba mate w lublinie! http://www.zielarnialublin.pl/yerba-mate,176.html

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis