środa, 13 maja 2015

Piankowe czekoladki z bakaliami

Jeśli lubisz smak czekolady, a uważasz że brak Ci talentu kulinarnego - to przepis specjalnie dla Ciebie. Jest to przepis, łatwy, szybki i słodziutki. Czekoladki te są dobre dla tych co lubią pochrupać, ale też dla tych co kochają pianki :) Doskonałe na przyjęcia i wizytę gości. 
Pianki Marshmallows są do dostania w większych sklepach - dlatego postanowiłem je wziąć na celownik w dzisiejszym przepisie. Są one przysmakiem w krajach anglojęzycznych. Można je dostać w przeróżnej gamie kolorystycznej i smakowej. Dlatego tym bardzie zachęcam Cię do wykonania tego przepisu - jeśli nie miałeś wcześniej kontaktu z tą słodkością :)






 Na 25 czekoladek potrzebujemy:
* 180-200 gramów czekolady - smak według uznania,
* 75 gramów żurawiny,
* 75 gramów orzechów,
* 120 gramów pianek typu Marshmallows.



1. Pianki kroimy.


2. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.


3. Do stopionej czekolady dodajemy resztę składników.


4. Mieszamy wszystko dokładnie.


5. Na papierze formujemy, łyżką czekoladki. Następnie chłodzimy w lodówce 1-2 godzinki.


6. Wykładamy jak goście przyjdą na półmisku lub papilotkach :)





2 komentarze:

  1. Świetny przepis, jestem pewna, że szczególnie dzieciom by takie czekoladki do gustu przypadły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno - ciągną się i chrupią. Czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis