wtorek, 20 października 2015

" Sernik " z jogurtów greckich

Nie wiesz dlaczego Twój sernik nie wychodzi ? Myślisz że nie umiesz zrobić dobrego serowca ? Nie lubisz babrać się podczas mielenia sera ? Mam dla Ciebie rozwiązanie :D Sernik z jogurtów greckich. Mimo że raczej powinien się nazywać pseudosernikiem - ale wygląda i smakuje jak sernik :D Dodatkowo udaje się i wybacza nam błędy w sztuce pieczenia :) Zachęcam do wypróbowania przepisu - bo jest on banalnie prosty :) 





Składniki na sernik o średnicy 24/26 centymetrów:

CIASTO:
* 160 gramów mąki pszennej,
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 100 gramów margaryny,
* 100 gramów cukru pudru,
* 1 jajko,

MASA:
* 750g jogurtu greckiego,
* 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,
* 6 jajek,
* 125 g cukru pudru,
* 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,

DODATKOWO:
* Lukier .



1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wylepiamy nim foremkę i wsadzamy do lodówki na minimum jedną godzinę.


2. Międzyczasie białka ubijamy z połową cukru pudru na sztywną masę. W drugiej misce łączymy żółtka z budyniami i cukrem pudrem. Następnie dodajemy jogurty greckie i skórkę pomarańczową.


3. Ostatecznie łączymy masę jogurtową z pianą (musimy pianę wmieszać za pomocą łyżki) - i wylewamy na ciasto w formie.


4. Ciasto pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (to zapewni "sernikowi" wilgoć). Należy pamiętać że podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, a po czasie pieczenia piekarnik należy wyłączyć - i tak studzić ciasto przez co najmniej godzinę.



5. Tak przygotowany serniczek, zdobimy lukrem. Po zmrożeniu w lodówce kroimy i podajemy. Smacznego :D
  



3 komentarze:

Drukuj przepis