piątek, 25 grudnia 2015

Piernikowe choinki wigilijne

Święta w pełni, więc przyszedł czas skorzystać z chwili oddechu i poddać pomysły świąteczne  :) Wypróbowałem wiele nowych wariantów pierniczkowych - i to jeden z nich :) Pierniczkowe choinki zawsze przyprawiały mnie o zachwyt. Postanowiłem zrobić swoje :D Jako ozdoba czy prezent są one idealne. Ciemne ciasto pierniczkowe, oraz lukier królewski i ozdoby, świetnie wyglądają. Nie jest jeszcze za późno, a zrobić warto :)

 




Przepis na 3 choinki, a jeśli zostanie ciasta to pierniczki ^^ :
* 500 gramów maki pszennej,
* 250 gramów miodu,
* 80 gramów czekolady,
* 100 gramów masła,
* 2 jajka,
* 4 łyżki kakao,
* 40-80 gramów przyprawy korzennej,

* 5 foremek w kształcie gwiazdek,
* Ozdoby jadalne,

LUKIER:
* 1 białko, 
* 150 gramów cukru pudru,
* 1 łyżka soku z cytryny,


 1. Masło i czekoladę topimy i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które powinno się chłodzić w lodówce całą noc. Ciasto wałkujemy, tak by mało grubość 2-3 centymetrów. Wykrawamy po dwie gwiazdki każdej wielkość - u mnie w sumie było 10 gwiazdek.


 

2. Gwiazdki pieczemy 8 - 10 minut w temperaturze 170 stopni. UWAGA - ciasto jest nie rosnące, dzięki czemu się nie odkształca i trzyma ładną formę.


3. Gdy pierniczki będą stygły, białko miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Tak powstały lukier dość szybko twardnieje więc po jego zrobieniu bezzwłocznie zabieramy się do dekorowania. Dekorujemy według fantazji. Smacznego :D 


Dobrze wypieczone święta

1 komentarz:

  1. Wygladaja bardzo efektownie, można je podarować komuś gdy idziemy w gościnę i do tego buteleczka winka i prezent z głowy :P

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis