Najpiękniej jako ozdoby choinkowe wyglądają własnoręcznie wykonane pierniczki. Można je dekorować dowolnie. Robiąc bardzo ciemne pierniczki, uważam, że najładniej wygląda na nich lukier królewski. Nadaje się on do dekorowania ciast i ciasteczek. Ponieważ twardnieje powoli i jest dość plastyczny można go dowolnie formować. Jeśli chcemy, można go barwić na różne kolory. Trzeba pamiętać jednak o kilku zasadach:
1. Nie dodajemy więcej cukru pudru niż w przepisie - z czasem lukier sam zgęstnieje. Nadmiar cukru pudru sprawi, że skorupka lukrowa będzie krucha i nie będzie się trzymała wypieku.
2. Lukier królewski należy miksować minimum 3 minuty, żeby nie było w nim grudek.
3. Dekorujemy nim przestudzone wypieki.
To chyba tyle w tej kwestii - zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
* 150 gramów cukru pudru,
* 1 białko jaja kurzego,
* łyżka soku z cytryny,
* opcjonalnie barwniki
1. Składniki umieszczamy w misce.
2. Miksujemy dokładnie - do chwili uzyskania gęstej, lekko sztywnej masy.
3. Za pomocą szprycy cukierniczej, rękawa lub innych narzędzi, nakładamy lukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz