piątek, 11 grudnia 2015

Pomarańczowe Brownie w stylu Terravita pomarańczowa 70% Dark chocolate

Dziś na kanwę weźmiemy Terravitę 70% dark chocolate pomarańczową. Żeby smak pomarańczy był intensywniejszy,  ciasto dodatkowo obłożymy pomarańczowymi "polędwiczkami". Torcik jest aromatyczny, wilgotny i pyszny. Połączenie ciemnej czekolady ze słodyczą pomarańczy świetnie współgra. Polecam każdemu, kto lubi ten cytrus :) Zapraszam do wypróbowania przepisu ;)






Składniki na tortownicę o średnicy 22 centymetry to:

CIASTO:
* 200 gramów masła,
* 70 gramów cukru,
* 200 gramów czekolady Terravita Pomarańczowa 70% Dark Chocolate,
* 15 gramów kakao,
* 3 jajka,
* 100 gęstej śmietany,
* 150 gramów mąki,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 20 mililitrów soku pomarańczowego,

* wykrojone i obrane kawałki pomarańczy ("polędwiczki"),

* 400 mililitrów śmietany 30%,
* 5 łyżek cukru pudru,
* 2 łyżki żelatyny.


1. Czekoladę i masło, podgrzewamy i topimy je z sokiem pomarańczowym i śmietaną.
 

2. dodajemy jajka i składniki sypkie. Mieszamy energicznie.


3. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie ciacho zostawiamy do  wystudzenia.


 4. Na cieście układamy "polędwiczki" pomarańczowe. Teraz ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Całość wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

5. Przed podaniem ciacho opruszamy czekoladą i obkładamy pomarańczą


6. Smacznego :)




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis