sobota, 13 sierpnia 2016

Budyniowiec sernikowy na kruchym cieście

      Budyń - to jest to :) Właśnie budyń jest tematem przewodnim niniejszego przepisu. Dodatkowo natknąłem się na budyń o smaku ..... biszkoptowym <3 Ale by nie było za budyniowo - postanowiłem dodać warstwę kruchego ciasta, a na wierzch masę serkową. Co z tego wyszło ? A zobaczcie i oceńcie sami :) Oczywiście gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu (jest banalny i każdy sobie z nim poradzi).







Składniki na blachę 25x28 cm:

 CIASTO KRUCHE:
* 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
* 150 gramów masła,
* 2/3 szklanki cukru,
* 3 jajka,
* proszek do pieczenia,

MASA BUDYNIOWA:
*1 litr mleka,
*  3 budynie,
*1/2 szklanki cukru,

MASA SERKOWA:
* 150 gramów masła,
* 700 gramów serków homogenizowanych,
* 3 jajka,
* 1 budyń waniliowy.


1. Składniki na ciasto zagniatamy.


2. Gotowe ciasto wałkujemy i...

3. ... wylepiamy nim blaszkę. Całość wsadzamy do lodówki.
 
 

4. Masa budynowa, to tak na prawdę 3 budynie ugotowane w 1 litrze mleka, słodzone cukrem.


 5. Po ugotowaniu, jeszcze ciepły budyń, wylewamy na ciasto i odkładamy do wystygnięcia (masa zrobi się gęsta i utworzy się charakterystyczny, delikatny kożuszek).


6. No to lecimy z masą serową . Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym pojemniku, ucieramy masło z cukrem. Do masy dodajemy żółtka i serki (nie na raz ! należy zachować odstęp pomiędzy poszczególnymi serkami. Dzięki temu nasza masa stanie się gładka). Na koniec dodajemy budyń i pianę. Gotową masę wylewamy na blaszkę, na wystudzony już budyń.

7. Całość pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po tym czasie, nasz placek powinien jeszcze stygnąć przez 1 godzinę w piekarniku.


 8. Gotowe ciasto, kroimy i podajemy jeszcze ciepłe, bądź z lodówki ;) SMACZNEGO



3 komentarze:

  1. Zapisuje przepis, ciasto musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię z budyniem czekoladowym��

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem może być gór dół.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis