czwartek, 2 czerwca 2016

Cynamonowe ślimaczki pod serową kołderką (a la Cinnabon)

Ostatnie miesiące to dla mnie i mojej rodzinki zwariowany czas zmian. Jako, że nie mieliśmy czasu obchodzić dnia dziecka oraz dnia mamusi - postanowiliśmy dziś, tj. 2 czerwca, zorganizować połączone obchody dni ojca, matki i dziecka. Świętowanie odbyło się przy pysznej kolacji i ciachu :) ciacho przepyszne i niesamowite w swojej prostocie. Jest nie za słodkie, mocno cynamonowe i wilgotne. Polecam każdemu na każdą okazję. Cynamonowe ślimaczki otulone są serową kołderką, przez co, każdy kęs to czysta przyjemność. A jak zrobić takie cudo ? Otóż tak:




Składniki na 12 sztuk cynamonowych ślimaczków:

CIASTO:
* 1 szklanka ciepłego mleka,
* 2 opakowania drożdży instant (na kilogram mąki),
* 2 jaja,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 opakowanie cukru cynamonowego,
* 100 gramów roztopionego masła,
* 1/2 szklanki cukru,
* 4 i 1/2 szklanki mąki

WYPEŁNIENIE:
* 1 szklanka cukru brązowego,
* 5 łyżek cynamonu,
* 100 gramów margaryny (miękkiej),
* garść suszonych wiśni (rodzynek)

POLEWA:
* 100 gramów mascarpone,
* 2/3 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżka miękkiej margaryny. 


1. Składniki  ciasta drożdżowego umieszczamy w misce.


2. Ciasto wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny (nie mniej). W czasie wyrastania ciasta, składniki nadzienia mieszamy ze sobą.


3. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na placek o wymiarach 45 cm na 65 cm.  Po rozwałkowaniu, delikatnie smarujemy ciasto margaryną.


 4. Następnie placek, równomiernie obsypujemy mieszanką cynamonowo cukrową i wiśniami.


5.Całość rolujemy.


6. Rulon kroimy na równe 12 kawałków, układamy na blasze i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 45 minut. 


  

 7. Po wyrośnięciu ślimaczków, pieczemy je 20 minut w 180 stopniach - do chwili zezłocenia.


8. Międzyczasie miksujemy ze sobą składniki polewy.


 9. Po wyciągnięciu blaszki z piekarnika, czekamy 5 minut i jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy polewą. Takie ślimaczki są gotowe do jedzenia - SMACZNEGO :D
 








2 komentarze:

Drukuj przepis