niedziela, 12 czerwca 2016

Ciasto ucierane, bardzo truskawkowe i mokre

Dziś coś banalnego i podstawowego. Klasyczne ciasto ucierane. To numer jeden dla mojego Taty, ponieważ ciasto wyrasta podczas pieczenia, a jest równocześnie przesiąknięte sokiem z owoców. Sezon truskawkowy w pełni - więc truskawki właśnie postanowiłem użyć do wypieku. Co wyszło? Jak zazwyczaj wyszło pysznie :) Zapraszam do wypróbowania przepisu u siebie w kuchni.





Składniki na brytfankę o średnicy 24 centymetrów:
* 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
* 1 i 1/3 szklanki cukru,
* 1 budyń truskawkowy,
* 200 gramów masła,
* 2 jaja
* szklanka jogurtu truskawkowego,
* proszek do pieczenia,
* owoce


1. Masło ucieramy z cukrem na  puszystą masę.


2. Teraz dodajemy raz mąkę raz jogurt (na 3 razy), a następnie resztę składników.





3.Ciasto wylewamy na formę i wbijamy w nie owoce.



 4. Ciast pieczemy 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.


 5. Upieczone i przestygnięte ciasto prószymy cukrem pudrem, kroimy i podajemy :)



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie wilgotne ciasta, tym bardziej z truskawkami.
    Pychotka.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis