Ostatnie miesiące to dla mnie i mojej rodzinki zwariowany czas zmian. Jako, że nie mieliśmy czasu obchodzić dnia dziecka oraz dnia mamusi - postanowiliśmy dziś, tj. 2 czerwca, zorganizować połączone obchody dni ojca, matki i dziecka. Świętowanie odbyło się przy pysznej kolacji i ciachu :) ciacho przepyszne i niesamowite w swojej prostocie. Jest nie za słodkie, mocno cynamonowe i wilgotne. Polecam każdemu na każdą okazję. Cynamonowe ślimaczki otulone są serową kołderką, przez co, każdy kęs to czysta przyjemność. A jak zrobić takie cudo ? Otóż tak:
Składniki na 12 sztuk cynamonowych ślimaczków:
CIASTO:
* 1 szklanka ciepłego mleka,
* 2 opakowania drożdży instant (na kilogram mąki),
* 2 jaja,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 opakowanie cukru cynamonowego,
* 100 gramów roztopionego masła,
* 1/2 szklanki cukru,
* 4 i 1/2 szklanki mąki
WYPEŁNIENIE:
* 1 szklanka cukru brązowego,
* 5 łyżek cynamonu,
* 100 gramów margaryny (miękkiej),
* garść suszonych wiśni (rodzynek)
POLEWA:
* 100 gramów mascarpone,
* 2/3 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżka miękkiej margaryny.
1. Składniki ciasta drożdżowego umieszczamy w misce.
2. Ciasto wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny (nie mniej). W czasie wyrastania ciasta, składniki nadzienia mieszamy ze sobą.
3. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na placek o wymiarach 45 cm na 65 cm. Po rozwałkowaniu, delikatnie smarujemy ciasto margaryną.
4. Następnie placek, równomiernie obsypujemy mieszanką cynamonowo cukrową i wiśniami.
5.Całość rolujemy.
6. Rulon kroimy na równe 12 kawałków, układamy na blasze i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 45 minut.
7. Po wyrośnięciu ślimaczków, pieczemy je 20 minut w 180 stopniach - do chwili zezłocenia.
8. Międzyczasie miksujemy ze sobą składniki polewy.
9. Po wyciągnięciu blaszki z piekarnika, czekamy 5 minut i jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy polewą. Takie ślimaczki są gotowe do jedzenia - SMACZNEGO :D
Takie świętowanie to ja rozumiem! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne bułeczki , polecam !
OdpowiedzUsuń