piątek, 1 sierpnia 2014

Muffiny jagodowe z białą czekoladą

Sezon jagodowy trwa. Dodatkowo musiałem ostatnio wymyślić coś co jest łatwe do zrobienia, szybki i smaczne. Muffiny są doskonałym wyborem. Ale zwykłe muffiny to nuda i oklepany temat. Wszystkie przepisy na nie opierają się na mące i maśle - co nie zapewnia odpowiedniej wilgotności ciasta. Nawet zastosowanie maślanki/śmietany nie jest wystarczająco skuteczne. Dlatego tak właśnie powstał przepis na  Muffiny jagodowe z białą czekoladą ^^ Jest to mój najlepszy przepis na nie czekoladowe muffiny ^^





 

 
 

Składniki na 12 sztuk :
* 100 gramów dobrej jakości białej czekolady,
*100 gramów masła dobrej jakości,
* 1 jajko,
* 1,5 szklanki maślanki,
* 2,5 szklanki mąki (około 400 gramów),
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej/lub 2 budynie waniliowe (około 70 gramów),
*  szczypta soli,
* łyżeczka proszku do pieczenia,
* łyżeczka sody oczyszczonej,
* szklanka jagód (obtoczonych w mące),



1.Topimy czekoladę z masłem - studzimy,


2. Do miski wsypujemy wszystkie "suche składniki",


3. Przygotowujemy jagody (UWAGA NIE MYJEMY),


4. Kilkoma szybkimi ruchami łączymy suche i mokre składniki (wlewamy mokre do suchych),


5. Teraz delikatnie musimy wmieszać jagody,


6. Przenosimy do papilotek,


7. Pieczemy 20 minut, następnie wyłączamy piekarnik i trzymamy je jeszcze 5 minut,


8. Studzimy i SMACZNEGO :D



Błękitne skarby lata! Z dziećmi i dla dzieci 2014

2 komentarze:

  1. Nie-czekoladowe, ale z czekoladą ;)
    Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki? Zawsze!
    Super-uniwersalne i super-szybkie!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis