czwartek, 31 lipca 2014

Placek drożdżowy mocno owocowy z konfiturą

Witam ponownie. Konfitury truskawkowe na pewno wielu z Was zrobiło ^^ można je w prosty sposób wykorzystać. Dzisiejsze cudo to połączenie ciasta drożdżowego i konfitury owocowej. Pamiętajmy że konfitura bez względu na smak, powinna być gęsta. Przepis Marcina Kręglickiego. Ołkey czas zacząć ^^





  


Składniki:

* 750 gram mąki,
* 75 gram cukru,
* cukier waniliowy,
* 1,5 woreczka suszonych drożdży,
* 75 gramów masła,
* 2 jaja,
* 200 mililitrów mleka,
* 300-400 mililitrów konfitury (smak dowolny),
* 100 gramów owoców współgrających smakowo z konfiturą,




1.Mąkę, cukier, cukier waniliowy, drożdże i szczyptę soli umieszczamy w misce.  Dodajemy letnie mleko i jajka.


2. Zagniatamy


3.Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce,


4. Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 70 cm,


5.  Rozsmarowujemy konfiturę,


6. Dzielimy ciasto na kwadraty o boku 8 centymetrów,


7. Układamy kwadraty jeden na drugim (najlepiej na pochylonej, prawie pod pionem brytfance), a następnie posypujemy świeżymi owocami,



8. Tak przygotowane ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut,


9, Pieczemy 40 minut (po 20 minutach przykrywamy ciacho folią aluminiowa), UWAGA jeśli konfitura jest mocno lejąca pieczemy 50 minut !!!. 


10. Studzimy w formie godzinę,


 11. Przystrajamy,



12. I gotowe,




13. Tak wygląda ciasto na następny dzień ^^


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis