wtorek, 25 marca 2014

Słodkie hamburgery korporacyjne

Brat potrzebował na "ŁelkamParty" w pracy jakiegoś słodkiego suvenira. Chciał zwykłe ... pospolite ... MUFFINY -> ale dlaczego ma wiać nudą ? :D Oto moja wariacja na temat muffin w stylu amerykańskiego/korporacyjnego zgiełku. Są one stosunkowo łatwe w przyrządzeniu lecz upierdliwe w wykonaniu. Polecam jednak na przyjęcia dla dzieci, na przyjacielskie posiadówy oraz do kawy podczas czytania amerykańskich komiksów :D

 

 Składniki na poszczególne warstwy - na 12 sztuk:

BUŁKA:
* 2 i 1/2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru,
* szklanka maślanki
* 1/2 kostki masła (roztopionego),
* 2 jaja,
* szczypta proszku do pieczenia,

SZCZYPIOR:
* pół szklanki wiórek kokosowych,
* barwnik zielony,

WOŁOWINA:
*4 jajka,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1/4 szklanki kakao,
* 1/4 kostki masła (roztopionego),
* proszek do pieczenia,

KECZUP I SER ZÓŁTY:
* 250 g masła,
* 250 szklanka cukru pudru,
* 2 łyżki mleka,
* aromat
* barwniki

SEZAM:
* Sezam


Przygotowanie:
  BUŁKA:

1. Składniki mokre (maślanka, jajka, masło) wkładamy do jednej miski  i mieszamy energicznie łyżką,


2. Składniki suche (mąka, proszek, cukier) wkładamy do drugiej miski  i mieszamy energicznie łyżką,


3. Teraz wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką do chwili połączenia sie wszystkich składników,


4. Ciasto przenosimy do papilotek (max 2/3 ich wysokości - by nie wyrosły za bardzo),


 5. I pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni,


 6. Gotowe studzimy, wyciągamy z papilotek, przekrawamy na pół


WOŁOWINA:

1. zdjęcia z wykonania biszkoptu roladowego - bo tym będzie nasze mięsko - znajduje się m.in. http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/03/rolada-z-emblematem.html - z tym że tym razem nie trzeba robić żadnego emblematu  ^^

 

2. Po wystudzeniu ciasta należy wykroić krążki o średnicy bułki (lub ciut większe).


SZCZYPIOR:

1. Do wiórek kokosowych należy dodać barwnik zielony, a następnie zwilżać ...


2. ... i mieszać do uzyskania pożądanego koloru

  

  KECZUP I SER ŻÓŁTY:

1. Do miski wkładamy wszystkie składniki


2. I miksujemy do czasu połączenia się składników (aż masa będzie puszysta).


3. Dzielimy - w moim przypadku na trzy części - i dodajemy barwniki. Tu  ser, keczup i masa imitująca przyrumieniony wierzch,



SKŁADANIE CIASTECZEK:

1. Na spód przekrojonej bułeczki nanosimy warstwę sera żółtego,


2. Dajemy kawał wołowiny,

 3. Następnie keczup i szczypior,


4. Nakrywamy górną części bułeczki (którą oblepiliśmy cielistym kremem) i posypujemy sezamem,



 5. Na koniec przebijamy wykałaczką,




 SMACZNEGO ^^




2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na "nudę" w domowych wypiekach. Widzę, że blog jest świeży, ale życzę powodzenia. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu - jak widać jeszcze duuuuuużo nauki przede mną ^^

      Usuń

Drukuj przepis