W nowej pracy obchodziliśmy urodziny Łukasza ^^ Jest to fan piłki nożnej, a dokładniej Wisły Kraków. Postanowiłem z okazji jego święta przygotować jakiś wypiek z herbem/emblematem jego ulubionego klubu. Kiedyś widziałem jak powstają rolady z rysunkami. Postanowiłem opracować domowy sposób tworzenia rysunków na cieście roladowym - bez konieczności stosowania kupnych półproduktów. Oto opis długiej drogi tworzenia przykładowego rysunku na roladzie. Dodam od razu że niestety z perspektywy czasu dodał bym do ciasta kakao by bardziej kontrastowało z emblematem. Dodatkowo nie wpadłem na pomysł że mój rysunek będzie rewersem - stąd niebieski pasek na herbie jest ze złej strony - mam nadzieje że te spostrzeżenia pomogą Wam ^^
NA RYSUNEK:
*pół kostki masła,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
*1 szklanka mąki,
*4 białka jaja kurzego,
* barwniki - w tym przypadku biały, żółty, zielony, niebieski i czerwony,
* szablon,
NA CIASTO:
* 4 jaja,
* szczypta soli,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/4 kostki masła,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1/4 szklanki kakao,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
NA KREM:
* 250 ml śmietany 30%,
* 250 ml serka mascarpone,
* 4 łyżki cukru pudru,
1. Rozkładamy szablon i zaznaczamy kolory - gdzie i jakie zastosujemy ,
2. Dobieramy barwniki i rozkładamy na szablonie papier do pieczenia,
3. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem,
4. Dodajemy białko i miksujemy 2 minuty,
5. Dodajemy mąkę i miksujemy do czasu powstania gładkiej masy,
6. Dzielimy ciasto na w tym przypadku 5 równych części i dodajemy barwniki,
7. Ładujemy szprycę i zabieramy się do tworzenia rysunku,
10. Nakładamy żółty kolor i wkładamy do zamrażarki na 3 minuty,
11. Nakładamy czerwony i biały kolor i wkładamy do zamrażarki na 3 minuty,
13. Teraz ciasto biszkoptowe :D . Na początek topimy masło,
14. Jajka dzielimy na żółtka i białka, i wkładamy do dwóch misek,
15. Białka z połową podanego w przepisie cukru i solą ubijamy na sztywno,
16.Żółtka z pozostałym cukrem i proszkiem do pieczenia ubijamy na gęstą masę,
17. Przy pomocy łyżki musimy wmieszać
a) Pianę z białek,
b) Przestudzone masło,
c) Mąkę
18. Ciasto wylewamy na dobrze zmrożony emblemat i pieczemy w 180 stopniach około 8-10 minut.
19. Teraz po ostygnięciu (około 5-7 minut), przerzucamy biszkopt na papier do pieczenia, oprószony cukrem pudrem i delikatnie odrywamy papier do pieczenia z emblematu,
20. Następnie znów obracamy ciasto o rolujemy je w papierze do pieczenia by ostygło zupełnie i przyzwyczaiło się do rolowania,
21. Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem - UWAGA by nie ubijać za długo - bo powstanie masło,
22. Teraz dodajemy serek mascarpone i miksujemy do czasu powstania puszystej masy.
25. Smacznego ....
.... i jeszcze raz NAJLEPSZEGO Łukasz :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz