Przepis dla Ciebie :)

środa, 5 marca 2014

Rolada z emblematem

   W nowej pracy obchodziliśmy urodziny Łukasza ^^ Jest to fan piłki nożnej, a dokładniej Wisły Kraków. Postanowiłem z okazji jego święta przygotować jakiś wypiek z herbem/emblematem jego ulubionego klubu. Kiedyś widziałem jak powstają rolady z rysunkami. Postanowiłem opracować domowy sposób tworzenia rysunków na cieście roladowym - bez konieczności stosowania kupnych półproduktów. Oto opis długiej drogi tworzenia przykładowego rysunku na roladzie. Dodam od razu że niestety z perspektywy czasu dodał bym do ciasta kakao by bardziej kontrastowało z emblematem. Dodatkowo nie wpadłem na pomysł że mój rysunek będzie rewersem - stąd niebieski pasek na herbie jest ze złej strony - mam nadzieje że te spostrzeżenia pomogą Wam ^^






Składniki na roladę robioną na blaszce 28x40 cm:

NA RYSUNEK:
*pół kostki masła,
* 3/4 szklanki cukru pudru,
*1 szklanka mąki,
*4 białka jaja kurzego, 
* barwniki -  w tym przypadku biały, żółty, zielony, niebieski i czerwony,
* szablon,

NA CIASTO:
* 4 jaja,
* szczypta soli,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/4 kostki masła,
* 1/2 szklanki mąki,
* 1/4 szklanki kakao,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

NA KREM:
* 250 ml śmietany 30%,
* 250 ml serka mascarpone,
* 4 łyżki cukru pudru,

1. Rozkładamy szablon i zaznaczamy kolory - gdzie i jakie zastosujemy ,

 


2. Dobieramy barwniki i rozkładamy na szablonie papier do pieczenia,



3. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem,
 

4. Dodajemy białko i miksujemy 2 minuty,


5. Dodajemy mąkę i miksujemy do czasu powstania gładkiej masy,


6. Dzielimy ciasto na w tym przypadku 5 równych części i dodajemy barwniki,



7. Ładujemy szprycę i zabieramy się do tworzenia rysunku,


 8. Nakładamy zielony kolor i wkładamy do zamrażarki na 3 minuty,


 9. Nakładamy niebieski kolor i wkładamy do zamrażarki na 3 minuty,


 


 10. Nakładamy żółty kolor i wkładamy do zamrażarki na 3 minuty,

 

 11. Nakładamy czerwony i biały kolor i wkładamy do zamrażarki na 3 minuty,


 
  12. Wkładamy do zamrażarki na 10 minut,

 
 13. Teraz ciasto biszkoptowe :D . Na początek topimy masło,


14. Jajka dzielimy na żółtka i białka, i wkładamy do dwóch misek,


15. Białka z połową podanego w przepisie cukru i solą ubijamy na sztywno,



16.Żółtka z pozostałym cukrem i proszkiem do pieczenia ubijamy na gęstą masę,


17. Przy pomocy łyżki musimy wmieszać
a) Pianę z białek, 


b) Przestudzone masło,


c) Mąkę


18. Ciasto wylewamy na dobrze zmrożony emblemat i pieczemy w 180 stopniach około 8-10 minut.




 19. Teraz po ostygnięciu (około 5-7 minut), przerzucamy biszkopt na papier do pieczenia, oprószony cukrem pudrem i delikatnie odrywamy papier do pieczenia z emblematu,


20. Następnie znów obracamy ciasto o rolujemy je w papierze do pieczenia by ostygło zupełnie i przyzwyczaiło się do rolowania,



21. Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem - UWAGA by nie ubijać za długo - bo powstanie masło,



 22. Teraz dodajemy serek mascarpone i miksujemy do czasu powstania puszystej masy.


23.  Nakładamy masę na rozrolowane ciasto i ponownie je rolujemy,


24. Dajemy do lodówki by się dobrze schłodziło,


  25. Smacznego ....




.... i jeszcze raz NAJLEPSZEGO Łukasz :D








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis