Składniki na tartę o wymiarach 24 centymetrów:
Tarta:
* 150 gramów mąki pszennej,
* 150 gramów masła,
* 3 łyżki kakao,
* 1 jajko,
* 50 gramów cukru,
Masa czekoladowa,
*100 gramów krakersów solonych - pokruszonych,
* 250 gramów czekolady,
* 250 mililitrów śmietany 30%,
Karmelowy wierzch:
* 200 gramów masy krówkowej,
* 200 gramów słonych orzeszków.
1. Składniki na tartę zagniatamy.
2. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Foremkę wstawiamy do lodówki na godzinkę.
3. Po godzinie tartę obciążamy ryżem i pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie likwidujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.
4. Gdy tarta stygnie przygotowujemy sobie resztę składników.
5. W rondelku, gotujemy przez 5 minut śmietankę i czekoladę.
6. Na przestudzony blat tarty, wsypujemy krakersy.
7. Krakersy zalewamy ciepłą masą. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
8. W międzyczasie mieszamy orzeszki z masą krówkową.
9. Masę karmelową rozprowadzamy delikatnie po tarcie, świeżo wyjętej z lodówki.
10. Tak przygotowaną tartę chłodzimy jeszcze przez 2-3 godziny.
11. Teraz pozostaje nam tylko tartę pokroić i się delektować jej smakiem :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisany ,ja jeszcze poprosze o wytarganie przepisu od kolezanki Gosi i przygotowanie mecha :D
OdpowiedzUsuńhttp://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/01/serduszko-z-mchu-i-paproci.html Proszę bardzo :)
OdpowiedzUsuń