piątek, 6 listopada 2015

Słodkosłona tarta orzechowo krakersowa z czekoladą i karmelem

W mojej obecnej pracy powstał projekt "Ciastomaniacy". Zrzesza on wszystkich tych co ciasta lubią. Co tydzień jena osoba piecze ciasto i częstuje innych - i tak tydzień po tygodniu. W tym tygodniu odbył się pierwszy taki meeting. Jako koordynator, w raz z koleżanką Gosią, postanowiliśmy zaopiekować się pierwszym tygodniem Ciastomani. Gosia upiekła pyszny torcik w stylu leśnego mchu, ja natomiast postanowiłem poeksperymentować. Tak postała Słodkosłona tarta orzechowo krakersowa z czekoladą i karmelem. Przepis banalny - ale połączenie słonych orzeszków i krakersów, przełamanych słodyczą czekolady i karmelu dało przepyszny efekt. Zapraszam do skorzystania z przepisu.







Składniki na tartę o wymiarach 24 centymetrów:

Tarta:
* 150 gramów mąki pszennej,
* 150 gramów masła,
* 3 łyżki kakao,
 * 1 jajko,
* 50 gramów cukru,

Masa czekoladowa,
*100 gramów krakersów solonych - pokruszonych,
* 250 gramów czekolady,
* 250 mililitrów śmietany 30%,

Karmelowy wierzch:
* 200 gramów masy krówkowej,
* 200 gramów słonych orzeszków.


1. Składniki na tartę zagniatamy.


2. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Foremkę wstawiamy do lodówki na godzinkę.


3. Po godzinie tartę obciążamy ryżem i pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie likwidujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.


4. Gdy tarta stygnie przygotowujemy sobie resztę składników.


5. W rondelku, gotujemy przez 5 minut śmietankę i czekoladę.


 6. Na przestudzony blat tarty, wsypujemy krakersy.


7. Krakersy zalewamy ciepłą masą. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na 2 godziny.
 

8. W międzyczasie mieszamy orzeszki z masą krówkową.


9. Masę karmelową rozprowadzamy delikatnie po tarcie, świeżo wyjętej z lodówki.


10. Tak przygotowaną tartę chłodzimy jeszcze przez 2-3 godziny.

  

11. Teraz pozostaje nam tylko tartę pokroić i się delektować jej smakiem :) 








3 komentarze:

  1. przepis zapisany ,ja jeszcze poprosze o wytarganie przepisu od kolezanki Gosi i przygotowanie mecha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/01/serduszko-z-mchu-i-paproci.html Proszę bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis