Ciasto błękitna laguna - zostało zrobione na przyjęcie urodzinowe w stylu Hawajskim. Ciasto urzeka wyglądem i smakiem. Jest wilgotne, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Miękka galaretka rozpływa się w ustach przy każdym kęsie, sprawiając że ciasto jest niezwykle dobre. Zapraszam więc w ten jesienny wieczór do obejrzenia - a jutro do wykonania tego przepisu :) JOHOHO
Składniki na blaszkę 25x35 centymetrów:
CIASTO:
* 7 białek,
* 7 łyżek maku,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mąki,
* proszek do pieczenia,
PTASIE MLECZKO:
400 mililitrów mleka,
* 2 śnieżki w proszku,
* 1 niebieska galaretka,
NA WIERZCH:
* 3 galaretki niebieskie
1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
2. Dodajemy mąkę, proszek i mak.
3. Wylewamy na blaszkę.
4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Do śnieżki dodajemy zimną (zaczynającą tężeć) galaretkę i miksujemy. Masę wylewamy na przestudzony blat i wkładamy do lodówki.
6. Na wierzch naszego dzieła, wylewamy 3 zimne (tężejące) galaretki.
7. Po schłodzeniu - kroimy i jemy :D Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz