sobota, 27 grudnia 2014

Drożdżowe pierogi - alternatywa dla świątecznych uszek

Pozostałości po Świętach są - więc na obiad nic lepszego tylko PIEROGI ^^ ale nie zwykłe pierożki - tylko takie, które równie dobrze komponują się z barszczem czerwonym, żurem lub same. Przepis już był podawany na FB - z okazji 50 lajków dla ów strony ^^ dziękuję Wam za śledzenie tego funpagea i Bloga.

 




 do zrobienia około 20 sztuk PIEROGÓW DROŻDŻOWYCH potrzebne będzie:

Na ciasto:
* 2 szklanki mąki [ok 690 kcal],
* szczypta soli,
* 5o gramów drożdży [ok 20 kcal],
* 2 łyżki oliwy [ok 164 kcal],
* niecała szklanka mleka [ok 100 kcal],

* wegeta/sól,

Na farsz:
* 0,5 kg duszonych pieczarek, kapusty kiszonej i cebuli posiekanych i doprawionych w zależności od preferencji [ok 300 kcal]

* Lub każdy inny farsz wymyślony przez Was ;]

W sumie jakieś 1100 kcal na wszystko



1. Drożdże należy mieszać z ciepłym mlekiem, do chwili całkowitego rozpuszczenia się drożdży - to tak zwany zaczyn. Teraz musimy doczekać kilka minut i wlać zaczyn do miski z wcześniej przesianą mąką jakiem i solą,


2. Następnie wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od rąk [jeśli trzeba to należy dodać więcej mąki, pamiętając że ciasto nie powinno być twarde], i zostawić w ciepłym miejscu (miskę z ciastem należy przykryć ściereczką) na około 15-30 min,
 

3. Po upływie tego czasu ciasto trzeba ponownie (jak najkrócej) wyrobić, wałkować na grubość około 2 cm i wykrawać szklanką krążki,
 

4. Krążki wypełnić farszem i zalepić jak tradycyjne pierożki, a następnie odłożyć do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce około 5 minut,
 

5. Tuż przed pieczeniem pierożki można posmarować rozbełtanym jajkiem co nada im właściwy koloryt po upieczeniu. Blaszkę z pierożkami należy włożyć do piekarnika,
 

7. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut, Smacznego ^^
 

2 komentarze:

  1. Lubię i robię takie nie tylko od święta. :) Z mięsnym farszem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś spróbować z nadzieniem owocowym ^^

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis