środa, 17 grudnia 2014

Szkockie ciasteczka - placuszki z patelni

Znowu powrót do przeszłości gdzie krył się tajemny przepis na oryginalne Szkockie ciasteczka - placuszki z patelni. Bez zbędnych wstępów zapraszam do wypróbowania przepisu. Dodam tylko że najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem ^^




Składniki:
*  2 szklanki mąki (350 gramów),
* 1/3 szklanki cukru (80 gramów),
* 2/3 kostki masła (około 130 gramów),
* 3/4 szklanki rodzynek,
* 1 duże jako,
* 1/4 szklanki mleka (50 mililitrów),
* szczypta soli,
* szczypta cynamonu,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,


1. Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia,


2. Dodajemy cukier, mleko, cynamon i jajko i dalej siekamy nożem,

 

3. Dodajemy rodzynki,


5. Wyrabiamy rączkami aż ciasto będzie dobrze połączone,


6. Wałkujemy - ale nie za cienko [około 2cm],


7. Wycinamy szklanką okrągłe ciasteczka,


8. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy ciasteczka [około 3 minuty z każdej strony],

 
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis