niedziela, 7 września 2014

Ciasto ze śliwami i migdałami z dodatkiem kaszy manny

Śliwy się już dawno pojawiły więc trzeba coś zrobić z tym faktem. Zamiast szaleć postanowiłem zrobić nieco zmodyfikowany przepis naszego standardowego polskiego ciasta z wpadającymi śliwkami. Modyfikacja polega na dodaniu kaszy manny - przez co ciasto inaczej chłonie nadmiar soku wypływającego ze świeżych owoców. Bez zbytniego gadania podaję składniki i zapraszam do wypiekania ^^









Składniki na blaszkę o wymiarach 34x24 centymetrów:
* 3,5 szklanki mąki pszennej,
* 0,5 szklanki kaszy manny,
* 1,25 szklanki cukru,
* cukier waniliowy,
* 50 gramów roztopionego masła,
* 4 duże jaja,
* 2 szklanki maślanki,
* ŚLIWY i migdały  :D



 

1. Jajka i cukry umieszczamy w misce,


2. Ubijamy,


3. Dodajemy jogurt i masło. Miksujemy. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia składników,


4. Ciasto wlewamy do brytfanny, a następnie wkładamy owoce,



5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni,


6. Chłodzimy i jemy ^^




Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

Drukuj przepis