niedziela, 14 września 2014

Cupcake's a la Katty Perry - z masą budyniową z brokatem jadalnym

Impreza sobotnia. Dorotka vel Żyrafka  (widoczna na zdjęciach poniżej) dowiedziawszy się że na ostatnim pikniku można było spróbować kolorowych cupcaków. Życzenie domówkowe było wiadome. Tak powstały tęczowe Cupcaki. Postanowiłem z tej okazji pokombinować i stworzyć iście kolorowe ciastka rodem z teledysków Katty Perry ^^ BTW. Odkryłem także że istnieje coś takiego jak brokat jadalny - co postanowiłem też wykorzystać :D  Enjoy





Składniki na 10-12 sztuk cupcaków:

CIASTO:

* 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 2 szklanki mąki,
* 1/2 szklanka cukru,
* cukier waniliowy,
* pół łyżeczki soli,
* pół łyżeczki proszku do pieczenia,
* pół łyżeczki sody oczyszczonej,
* barwniki spożywcze,

*  czekolada jako nadzienie (opcjonalnie) - ja użyłem na próbę (patrz zdjęcia)

* 2 jajka,
* 1 i 1/3 szklanki mleka,
* 1/3 szklanki oleju,

 KREM:
* 1 litr mleka,
* 3 budynie śmietankowe/waniliowe,
* 3 łyżki żelatyny,
* 6 łyżek cukru,
* barwniki z brokatem jadalnym :D - dzięki nim babeczki pod światło skrzą się cudnie :D


2. Do miski wkładamy składniki mokre. Następnie dodajemy mokre i mieszamy energicznie,


2. Ciasto dzielimy na 4 równe części - i dodajemy barwniki,


3. Ciasto umieszczamy w foremkach według tęczowego wzoru (niebieski, zielony, pomarańczowy, żółty),


4. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut


5. Budyń robimy w sposób standardowy (z mniejszą ilością mleka), Podczas gotowania dolewamy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie,



6. Dzielimy i koloryzujemy barwnikami z brokatem - a następnie studzimy,


7. Zdobimy szprycą cukierniczą i słodkościami,




Ciasta bez miksera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis