poniedziałek, 15 lutego 2016

Sernik orzechowy w stylu snickers z dwiema warstwami

Pożegnania w pracy są smutne z jednej strony, ale dają dużo nadziei na lepsze zmiany ^^ Ostatnio i mnie takie spotkało. Zakończyłem kilkumiesięczną przygodę z obecną pracą i na zwieńczenie tego postanowiłem zrobić specjalne ciasta. Jednym z nich był ten sernik. Dlaczego powstał? Ponieważ moje kochane pracowe łasuchy uwielbiają połączenie słonych orzeszków ze słodkim wnętrzem ciasta. Sernik znikł w ciągu kilkunastu minut, a smak jest wspominany do teraz. Zachęcam do wykonania własnego Sernika orzechowego w stylu snickers z dwiema warstwami.





Składniki na sernik o średnicy 25 centymetrów:

 SPÓD:
*1 i 1/2 szklanki mąki,
* 1 jajko,
*  150 g zimnego masła – pokrojonego w drobną kostkę,
* 2/3 szklanki cukru pudru,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
*  2 łyżki kakao,
* opcjonalnie łyżka zimnej wody, gdyby ciasto nie chciało się połączyć,

SERNIK:
* 1 kg zmielonego twarogu,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 budyń karmelowy,
* 4 jajka,
* 200 g masy kajmakowej,
* 2 łyżki masła orzechowego,
* 150 g orzeszków ziemnych solonych,
* 100 g czekolady gorzkiej - roztopionej,

POLEWA:
* 100 g czekolady gorzkiej
* 150 g śmietanki 30%
* 100 g orzeszków ziemnych solonych


1. Składniki na ciasto zagniatamy. Wylepiamy nim formę i wstawiamy ją do lodówki.


2. Z białek ubijamy pianę. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym żółtku. Dodajemy pianę, a na końcu budyń. Masę serową dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Do mniejszej części należy  wmiksować roztopioną czekoladę. Do większej dodajemy masę kajmakową, masło orzechowe i posiekane solone orzeszki.


3. Do formy wylewamy najpierw masę czekoladową, a następnie orzechową.


4. Całość pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45 do 60 minut. Po tym czasie ciasto ma wystygnąć w zamkniętym piekarniku.

 

 5. Czekoladę topimy ze śmietanką. Taką polewą oblewamy chłodny sernik. Na koniec wysypujemy na wierzch ciasta orzeszki solone. Po ponownym schłodzeniu, kroimy i jemy ^^




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis