sobota, 13 lutego 2016

Drożdżowiec z serem mandarynkowym i kruszonką - duża blacha

Dzień Matki jeszcze wydaje nam się odległy - ale czas mija szybko i nieubłaganie, więc proponuje już jakim ciastem go celebrować. Według mnie pyszny, a przy tym prosty w wykonaniu i tradycyjny, będzie drożdżowiec z serem mandarynkowym i kruszonką. Jest to cisto z którym nikt nie powinien mieć problemu (ani z wykonaniem, ani ze zjedzeniem :)) Dlatego duża blacha tego ciasta zadowoli każdą Mamę i nie tylko.





Ciasto:
* 0,6 kilograma mąki,
* 2 żółtka,
* 1 jajko,
* 6 łyżek cukru,
* 60 gramów drożdży,
* 1/2 litra mleka,
* 80 gramów masła (roztopionego),

Masa serowa,
* 1 kilogram sera mielonego (może być gotowy),
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki cukru (bądź do smaku),
* sok z 3 mandarynek,
* 1 budyń śmietankowy,
* 4 łyżki mąki pszennej,

Kruszonka:
* 80 gramów masła,
* 1/2 szklanki cukru,
* szklanka mąki


1. Składniki na ciasto drożdżowe zagnieść i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pamiętaj że drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku.


2. Składniki masy serowej miksujemy. 



3. Gdy ciasto nam wyrośnie, dzielimy je na pół.
 

4. Jeden płat wałkujemy. Wykładamy nim blaszkę. zalewamy połową sera. Następnie nakładamy drugi rozwałkowany płat i zalewamy pozostałym serem.


5. Na wierzch sypiemy kruszonkę - powstałą z ręcznego pokruszenia masła z cukrem i mąką.


6. Ciacho pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.


7. Po przestudzeniu - kroimy i jemy :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis